Vi skal selv betale vores gravsteder

Vi må selv til lommerne, når vores kære dør. Det er nemlig snart slut med at få kirkeskatten til at dække omkostningerne.

GENERELT

Pårørende må snart betale en højere pris for deres afdøde – bogstavelig talt.

Kirkeministeriet har nemlig besluttet, at alle gravsteder i landet bliver brugerbetalt senest i løbet af 2012. Beslutningen er taget, fordi Kirkeministeriet slås med et underskud på over 800 millioner kroner årligt. Det skriver Forbrugerrådets magasin Tænk.

Oveni bliver taksterne for gravning, tilkastning og vedligeholdelse af gravsteder forhøjet.

Det er især ikke-medlemmer af den danske folkekirke, som for alvor skal punge ud, hvis de vil begraves på en af folkekirkens kirkegårde. Som reglerne er nu, skelner man traditionelt ikke mellem hvem der betaler kirkeskat, og hvem der ikke gør. Men det er snart slut.

“Ikke-medlemmer må betale den fulde pris for at blive begravet. Og det kan være mange tusinde kroner,” lyder det fra formanden for Danmarks Provsteforening, provst Paw Kingo Andersen, til Tænk.

Som eksempel koster det på Lillerød Kirkegård, hvor man allerede har indført brugerbetaling, 2817 kroner at købe en kistegravplads i 20 år som medlem af folkekirken. For ikke-medlemmer ligger prisen på 10.563, altså knap 8000 kroner mere.

Brugerbetalingen på folkekirkernes gravsteder vil gøre gavn for kirkegårdenes besøgende, lyder det.

“Meget banalt sagt handler det også om, at ‘lille fru Hansen’, der selv plejer sin mands grav, i mange år har været med til over kirkeskatten at betale for direktør Petersens grav, som er blevet passet af kirkegården. Det er ikke længere muligt i den nye finansieringsmodel,” siger formanden for Danmarks Provsteforening, Paw Kingo Andersen, til magasinet Tænk.

Det danske begravelsesvæsen koster ifølge Kirkeministeriet en milliard kroner om året. Årsagen til de dyre kirkegårde skyldes ifølge Forbrugerstyrelsen, at de har så store, grønne arealer, som koster en formue at vedligeholde.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display