Vi er ramt af opsparingsfeber

60 milliarder ligger på danskernes opsparingskonti og venter hvis krisen skulle ramme formuens ejermænd.

GENERELT

Modgang gør os stærkere. Sådan kan man i hvert fald konkludere, når man kaster et blik på danskernes privatøkonomi her på bagsiden af finanskrisen. Således ligger 60 milliarder kroner ekstra klar til forbrug på de danske opsparingskonti.

Årsagen til, at vi taler om 60 milliarder kroner »ekstra«, er, at danskerne langtfra var lige så sparelystne under den sidste krise i begyndelsen af årtusindet. Ifølge beregninger, som Danske Bank har foretaget for dagbladet Børsen, kan de mange milliarder, hvis de blev brugt til forbrug, løfte privatforbruget med seks procent og skabe 60.000 nye jobs.

De mange sparepenge er blevet postet ind på danskernes opsparingskonti – og her ligger de og varmer sig og kan blive en tiltrængt hjælp i tilfælde af, at krisen skulle ramme formuens ejermand eller familie. Dog er der kommet lidt gang i købelysten igen. I marts oplevede detailhandlen det største spring opad i fem år på 2,9 procent.

Steen Bocian, der er cheføkonom hos Danske Bank, giver dog den lange isvinter skylden for, at dankortene blev svinget lidt ekstra op til påsken. Han mener, at det langt fra er sikkert, at danskerne vil begynde at forbruge alle pengene lige med det første. »Dog er behovet for opsparing ved at være nået,« siger cheføkonomen.

Husholdningerne har 490 milliarder stående i banken

Pensionspuljer og andre tvungne ordninger er ikke medregnet i de 490 milliarder.
Kilde: Danske Bank

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display