Valueaktier

Er du en forsigtig investor, der gerne vil have et solidt afkast på din investering med begrænset risiko for store fald - og tilsvarende begrænset chance for store stigninger - er valueaktier de helt rette aktier for dig.

GENERELT

Valueaktier findes hos selskaber plaget af lav indtjening og lav vækst. Aktiemarkedet har derfor fastsat kursen så lavt, at du som investor betaler mindre end krone for hver krones værdi i selskabet.

Et eksempel på en dansk valueaktie har gennem lang været Brdr. Hartmann, der har en førende position på markedet for æg- og frugtemballage. Desværre har koncernen brugt sine penge på en række forfejlede projekter, hvilket har bragt indtjeningen i bund.

En ægte value-investor vil købe Hartmann-aktien i håbet om, at virksomheden skifter strategi og skiller sig af med tabsgivende projekter. Derefter vil aktien stige, hvilket den da også gjorde, da virksomheden fyrede sin direktør og dermed lancerede et strategiskifte.

Value-aktier kan derfor være en god langsigtet investering, som med held kan benyttes i en køb- og beholdstrategi.

Sådan gør du
Problemet med valueaktier er, at udvælgelsen kræver et omfattende analytisk arbejde. Du kan dog studere avisernes kurslister og især bide mærke i nøgletallet kurs/indre værdi (K/I). Nøgletallet viser forholdet mellem aktiekursen og egenkapitalen pr. aktie – og fortæller derved, hvor meget du skal betale for at få én krone af selskabets egenkapital. Klassiske valueaktier har en K/I-værdi under én.

Der er stor interesse for valueaktier, og derfor er det svært at finde aktier med en K/I-værdi under én – især på Københavns Fondsbørs. Derfor kan det også være svært som privat investor at finde frem til oplagte valueaktier. En genvej er at besøge hjemmesiden hos de investeringsforeninger, der har afdelinger, som investerer i valueaktier.

Her vil du kunne se, hvilke aktier investeringsforeningen har investeret sine penge i. Du kan så enten vælge at købe dig ind i investeringsforeningen, eller du kan vælge at købe nogle af de aktier, som investeringsforeningen har købt.

Selskab Land Sektor
Peugeot Frankrig Industri
ABN Amro Holland Finans
Volkswagen Tyskland Industri
Hewlett-Packard USA IT
Sainsbury England Konsumentvarer
E.ON Tyskland IT
Total Fina Elf Frankrig Energi
AGFA Belgien Forbrugsgoder

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display