Undgå varme køb på nettet

De fleste danskere tror, at det er nettets handelspladser, der har ansvaret, hvis du køber hælervarer. Eller at forsikringen dækker. Men sådan er det ikke.

GENERELT

Mange danskere har fået tilbud om at købe en computer, et møbel eller måske et smykke, der var lidt for billigt til at være sandt. Til prisen kunne der kun være tale om hælervarer. I 2012 fik 26 procent af befolkningen et sådan tilbud, hvilket er en stigning på 3 procent siden år 2000 ifølge Danmarks statistik.

Stigningen i de udbudte hælervarer er altså ikke enorm, men til gengæld er den i stigende grad krøbet over på nettets handelsportaler. Spørgsmålet er, hvem der har ansvaret ved et sådan køb? Er det dig som køber? Handelsportalen? Og dækker forsikringen i det hele taget?

Nyt samarbejde skal sikre nettet
Som konsekvens af udviklingen i hælervarer på nettet begyndte Rigspolitiet og auktionshuset Lauritz.com i juni 2012 samarbejdet Sikker nethandel. Det er en mærkningsordning, som skal sikre dig mod at købe de lidt for billige varer, for hvis du som kunde køber stjålne genstande på nettet, kan du blive sigtet for hæleri. Og der er ingen hjælp at hente, hverken hos forhandleren eller forsikringsselskabet, hvis politiet kommer forbi og beslaglægger dine varme indkøb. Det er med andre ord dit eget ansvar, at tjekke om en vare er stjålen.

»Formålet med mærkningsordningen er ikke kun at forhindre hælere i at afsætte deres varer, men også at beskytte uskyldige borgere mod at blive hælere selv,« siger John Radmer, vicepolitikommissær ved Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

Auktionshuse bakker op
Siden sidste sommer er både auktionshuset Bruun Rasmussen og auktionsportalen QXL kommet med i samarbejdet, og Rigspolitiet forhandler lige nu også med Den Blå Avis.

Hos Lauritz.com er administrerende direktør Mette Rode Sundstrøm glad for samarbejdet. Hun ønsker, at alle kunder skal kunne handle uden frygt for at få hælervarer i indkøbskurven.

»Indtil videre har vores kunder kun reageret positivt på ordningen. De er i forvejen vant til et højt niveau af både sikkerhed og tjek. Men vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at hindre, at hælervarer og tyvekoster finder vej til Lauritz.com,« siger hun.


Sådan undgår du hælervarer

  • Gå uden om varer, hvis serienummer eller kode er slebet ned.
  • Undgå varer, der er taget ned i hast - for eksempel nedklippede lamper.
  • Se kritisk på varer, der er for billige i forhold til markedsprisen.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display