Udsigt til billigere benzin

Prisen på olie er steget kraftigt på det seneste, men prisfald lurer forude, forudser råvareanalytiker.

GENERELT

Olieprisen er noget af en yoyo. For knap et år siden lå olieprisen på 145 dollar – i februar kostede en tønde omkring 33 dollar. Og siden er prisen steget kraftigt igen.

I maj oplevede vi således den største stigning på en måned i ti år. Prisen steg fra 51 dollar til 66 dollar eller med knap 30 procent, og nu koster en tønde godt 70 dollars.

Ifølge Casper Andersen, råvareanalytiker i Jyske Bank, er forklaringen på den seneste fremgang et holdningsskifte.

“Og der er lys for enden af tunnelen,” siger han.

For nok er nøgletallene langt fra fantastiske, men de er blevet bedre. PMI, som måler tilliden blandt indkøbschefer, har stabiliseret sig i USA, og i Kina er indekset krybet over 50, hvilket indikerer fremgang. Den globale økonomi har med andre ord rejst sig fra sygesengen.

Krykkerne er dog ikke smidt endnu, og Casper Andersen mener, at det er sandsynligt, at priserne vil falde igen, og det er der flere forklaringer på.

Billigere benzin
For det første er der tegn på, at prisstigningerne i høj grad har været drevet af store investorflows i takt med, at de lidt mere lyse udsigter for økonomien har sat gang i en bølge af investeringer i råvarer.

For det andet har dollarkursen stor sammenhæng med olieprisen. Da olie bliver afregnet i den amerikanske “green back” har forbrugere uden for USA været med til at drive prisen opad, da de på grund af den lave dollarkurs ikke i nær samme grad er blevet ramt af olieprisstigningerne.

Jyske Bank forventer ikke et yderligere dollarfald, og da efterspørgselen generelt har stabiliseret sig, lægger det en bremse på yderligere olieprisstigninger.

Hertil kommer, at der er uro i OPECs geledder. I slutningen af 2008 besluttede organisationen, at reducere produktionskvoterne for at hæve prisen. Og umiddelbart var der stor tilslutning.

Opfyldelsesgraden blandt medlemmerne var 80-85 procent af det aftalte. Men som prisen er steget, er risikoen for mindre samarbejdsvillighed fulgt med op. Venezuela er for eksempel meget afhængig af olie, og præsident Hugo Chavez er økonomisk presset. Han vil derfor være stærkt motiveret for at skrue op for oliehanerne.

“Derfor ser vi nok olieprisen bevæge sig ned igen mod de 60 dollars per tønde,” siger råvareanalytiker Casper Andersen.

Men selvom det umiddelbart er godt nyt til alle dem ude ved benzinpumperne, mener han dog ikke effekten vil være særlig stor.

Ifølge hans beregninger vil et fald i olieprisen på cirka $10 per tønde betyde, at den danske forbruger vil spare cirka 0,5 kroner per liter benzin. Resten af besparelsen bliver ædt op af de danske afgifter, som udgør en relativ stor andel af benzinprisen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display