Tyskere i kamp mod USAs finansdominans

Europæiske politikere er trætte af, at amerikanske kreditvurderingsinstitutter dikterer god latin i finansverdenen.

GENERELT

Det skal være slut med, at amerikanske kreditvurderingsinstitutter skaber panik i Europa med hårde udmeldinger fra et amerikansk synspunkt.

Det mener blandt andet det tyske konsulentfirma Roland Berger, der kører en kampagne for at oprette et europæisk et af slagsen. Det skriver Der Spiegel.

“Der er en god chance for, at ideen er ved at få ben at gå på,” siger Markus Krall fra Roland Berger.

De tre store, amerikanske kreditvurderingsinstitutter Fitch, Moody’s, Standard & Poor vurderer jævnligt økonomien i lande verden over og giver karakterer, som alle finansfolk lytter til.

Senest har Standard & Poors truet med at sætte Grækenlands status til “fallit”, hvis de europæiske politikere begynder at inkludere private firmaer i redningsplanerne for landet. Samtidig har Moody’s nedgraderet Portugals kreditværdighed til kategorien “skrald”.

Dermed er det reelt umuligt for landene at låne penge til en overkommelig rente, hvilket forstærker landenes pressede situation. De europæiske politikere bryder sig ikke om institutternes magt, og ideen om et europæisk vurderingsinstitut får stadig flere støtter. Herunder EU-kommissionen.

“Vi vil prøve at skabe et seperat europæisk vurderingsinstitut,” siger kommissæren for det indre marked, Michel Barnier, til Der Speigel.

Ideen møder dog kritik fra mange kanter, og en topchef i den tyske finansverden kalder ideen “skør” over for finansavisen Börsen-Zeitung og påpeger, at ændrede kreditvurdereringer ikke ændrer landenes grundlæggende problemer.

Kilde: Der Spiegel

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display