Thorning regner forkert på SP-penge

Udbetalingen af SP-pengene havde stor effekt på økonomien. Det er ellers ikke, hvad Helle Thorning-Schmidt har sagt.

GENERELT

Regeringen og Dansk Folkeparti udbetalte i 2009 danskernes opsparede SP-penge. Men det havde ikke nogen markant effekt på dansk økonomi. Det har Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, sagt i flere omgange. Det er bare ikke korrekt.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Københavns Universitet og SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, skriver Information.

Så sent som den 11. august skrev Helle Thorning-Schmidt sådan i en kronik i Jyllands-Posten:

“Som mange økonomer og vi socialdemokrater advarede om, var effekten ringe. Danskerne holdt kloge af skade på pengene, mens væksten stille og roligt gik i sig selv.”

Men det holder ikke.

“Det overrasker mig egentlig, at den kritik kommer – for vores undersøgelse viser en ret stor effekt i forhold til det, man havde regnet med,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Søren Leth-Petersen, til Information.

I undersøgelsen er 6.000 danskere blevet spurgt, hvordan de brugte deres SP-penge, og hele 60 procent svarer, at de gik til privatforbrug. Efter skat svarede det til, at der blev skudt op mod 16 milliarder kroner ud i den danske økonomi – svarende til en lempelse af økonomien på 0,9 pct. af BNP.

Dermed betød udbetalingen af SP-penge langt mere for økonomien end de fem-seks milliarder kroner, Finansministeriet selv regnede med.

Avisen har ikke haft held til at fange Helle Thorning-Schmidt til en kommentar. Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, S-formanden vildleder vælgerne.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display