Sydeuropæisk ære i vejen for en løsning?

Det virker logisk for en dansker at bede om hjælp, hvis man har problemer - helt så enkelt er det ikke i Sydeuropa!

GENERELT

Spanien har kæmpe problemer med at få investorer til at få tillid til Spaniens økonomi igen. Det skyldes selvfølgelig, at der tidligere ikke har været styr på statsbudgettet. Kort sagt - der er blevet brugt for mange penge på ting, som slet ikke har givet samfundet værdi.

Nu er det så slemt, at renten på de statsobligationer, som skal udstedes for at refinansiere statsgælden løbende, er over 7 %. Normalt grænsen for, hvad der synes at være fornuftigt.

Kommer renten længere op end det, vil tilliden til, at Spanien nogensinde kan betale gælden tilbage, hurtigt falde endnu mere. Effekten er denne udvikling ses i Grækenland.

Man kunne så tro, at skræmmeeksemplet fra Grækenland ville få Spanien til at gøre hvad som helst for at undgå samme situation. Men nej - sådan skal det ikke gå.

EU’s euro redningsfond - med Tyskland og Frankrig i spidsen - har opstillet en model, hvor Spanien blot skal bede om hjælp for, at den kommer. Men det kan åbenbart være svært at bede om hjælp, hvis dette betyder, at der mistes ære - i hvert fald for en sydeuropæer.

Spanien har således med deres finansminister i spidsen sagt, at de ikke vil bede om denne hjælp, så længe det kan betyde, at Tysklands parlament kan få indflydelse på finanspolitikken i Spanien.

Nu er det jo ikke småpenge, der ligger i redningsfonden. Det er penge, som i høj grad kommer fra tyske borgere, så det er efter min mening helt forståeligt, at der skal være lidt tjek på, hvad de bliver brugt til!

Men der er altså en kulturbarriere mellem Nord- og Sydeuropa. Der er en forskel i forståelsen af, hvad man bør, og hvad man skal. Så længe denne barriere er der, tror jeg simpelthen ikke, at der er en løsning på problemerne. Det, der vil virke logisk på en tysker - eller for den sags skyld en dansker - kan åbenbart virke meget ærekrænkende på en spanier.

Måske er løsningen ikke at give flere penge. Måske er løsningen at give flere arbejdspladser - altså at lade spanierne arbejde for pengene. Der er nemlig en stor lyst til at arbejde blandt spanierne, og de har Europas højeste arbejdsløshed.

Måske skal der ikke en redningsfond til - men en investeringsfond i nye arbejdspladser. Pengene skal gå til virksomheder i Spanien og ikke til banker og stat?

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display