Sværere for chefen at stjæle feriepenge

I dag bliver ferieloven ændret, så arbejdsgivere ikke længere risikofrit kan beholde ubrugte feriepenge.

GENERELT

Arbejdsgivere kan nu ikke længere risikofrit stikke deres ansattes ubrugte feriepenge i lommen.

Avisen.dk har gentagne gange skrevet om arbejdsgivernes indbringende hul i ferieloven. Nu har beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) endelig lukket hullet – med halvandet års forsinkelse.

Inger Støjberg lovede første gang at ændre loven i efteråret 2009.

Hullet betød, at alle virksomheder med overenskomst uden nogen risiko kunne beholde de feriepenge, deres medarbejdere ikke fik brugt.

Sandsynligvis har arbejdsgivere snuppet 159 millioner kroner i uafhentede feriepenge i 2008 og 70 millioner kroner året efter, og hullet var åbent i årtier.

De ubrugte feriepenge skulle ellers efter reglerne have været indbetalt til almennyttige feriefonde, hvor de havde støttet alt fra ferie til enlige mødre og deres børn til naturbevarelse og billige udlejningssommerhuse til lønmodtagere.

Arbejdsmarkedets Feriefond har i årevis uden held prøvet at få revisionsret, så fonden kunne forlange dokumentation, når virksomheder med hundredvis af ansatte hævdede, at alle samtlige tidligere og nuværende medarbejdere havde holdt al deres ferie, og der derfor ikke var en krone til feriefonden.

Efter ændringen af ferieloven kan Arbejdsmarkeds feriefond bede op til 150 virksomheder om året om en revisorerklæring på, at feriepengene faktisk er havnet hos de ansatte og ikke i virksomhedens kasse.

Næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget Leif Lahn Jensen (S) mener, at forslaget er en forbedring, men forsøgte undervejs at få en ændring igennem, så begrænsningen på de 150 virksomheder blev fjernet.

“Hvad nu hvis det viser sig, når man begynder at kradse lidt i lakken, at der et kæmpe problem, at der er hundredvis af millioner, som ikke er blevet indbetalt? Skal kontrollen så stoppe, når man når virksomhed nr. 150? Det forstår vi simpelt hen ikke. Men som sagt er det en forbedring, men vi så bare gerne, det blev endnu bedre.”

Hos LO vurderer advokat Peter Nisbeth fra arbejdsretsafdelingen, at risikoen for kontrol vil have en præventiv effekt blandt virksomhederne.

“Vi ser det som en stor fordel, at Feriefonden nu får mulighed for at kontrollere, at pengene kommer det rigtige sted hen,” siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening “havde helst været ændringen foruden”, siger ansættelsesretschef Flemming Dreesen.

“Spørgsmålet er, om der er så mange penge derude, som man går og tror. Vi mener jo, at virksomhederne har orden i sagerne, og kontrollen pålægger dem besvær med at lave ferieregnskab. Men der er da en vis logik i at der følger en kontrolanordning med pligten til at indbetale,” siger han.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display