Stiger renten nu?

Betyder tegnene på stabilisering af situationen i Spanien stigende renter i Danmark? Det har vist sig at være tilfældet, hvis man ser på de lange renter. Men tyder det så på, at krisen er overstået? Og skal vi være glade, hvis renten stiger?

GENERELT

I den forløbne uge reagerede finansmarkederne positivt på Den Europæiske Central Banks (ECB) udmeldinger om gennemførelsen af Euro-redningspakken. Samtidig muliggjorde en afgørelse fra Tysklands forfatningsdomstol modellen for redning af Sydeuropa.

Det førte til en mere afslappet stemning på finansmarkederne. Selvom der rent faktisk ikke er gennemført noget endnu, så var effekten umiddelbar. Det viser, at der ikke skal meget til, før renten bevæger sig opad i Danmark.

Det var dog primært de lange renter, som steg en smule. Og det kan hurtigt gå nedad igen, hvis der på ny opstår uro i forbindelse med gældskrisen. Det bliver dog spændende, om den danske nationalbank sætter renten op.

Spanien skal ud og refinansiere mange lån i den nærmeste fremtid. Så ECB og den spanske finansminister har haft store interesser i at få ”talt” renten ned på et acceptabelt niveau. Krisen er altså langt fra overstået, og dette er blot et lille kapitel i historien om den europæiske gældskrise.

Når dét er sagt, skal vi naturligvis være meget glade for, at det lykkedes at tale renten ned i Spanien. Det viser, at der stadig er lidt tillid i markedet til at ECB og politikerne i Europa, gør som de siger. Og dét er godt for alle.

Det er faktisk også godt for din økonomi, hvis renten stiger, fordi det betyder at en del af krisen er aftaget. På lang sigt vil en stigende rente nemlig betyde, at du får mere afkast af din formue.

På kort sigt er det dog ikke så godt for din boligøkonomi. Stigende renter betyder nemlig faldende huspriser og eventuelt stigende låneydelser. I denne situation er en let stigende rente dog ikke så vanskelig at håndtere i boligmarkedet. Det er fortsat meget billigere at eje end at leje i de fleste tilfælde.

Der er altså gode grunde til at se på dine boliglån i den aktuelle situation. Har du rentetilpasningslån, må du overveje, om du skal kurssikre ved næste rentetilpasning.

Og husk så, at udviklingen i renten kan du ikke forudsige. Det kan du til gengæld med din risiko, så det er dén du skal forholde dig til. Kan du tåle en rentestigning i din økonomi? Hvis ikke du kan det, så tænk på lærdommen fra den sidste uge på finansmarkederne. Der skal næsten ingenting til for at renten stiger i Danmark!

Med venlig hilsen


Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Anbefalede artikler

Cxense Display