Sprut og smøger tager stort prishop

Nu er det offentliggjort, hvilke forbrugsvarer, der dræner pengepungen endnu mere i forhold til sidste år.

GENERELT

Smøger, druk, benzin og tag over hovedet.

Det er danskernes nye luksusvarer. I hvert fald de ting, som i følge det spritnye prisindeks for Danmarks Statstik (dst.dk) er steget mest i pris på et år.

Og her er den sørgelige meddelelse. Ikke nok med, at de samlede priser på forbrugsvarer i butikkerne samlet set er steget med 2,7 procent fra marts sidste år til marts i år.

Det er også blevet dyrere for os danskere at have det sjovt. Prisen på smøger og druk er nemlig steget med 2,8 procent, ifølge dst.dk

“Prisen på tobak og alkohol er steget mere end gennemsnittet for en stigning og trækker opad i prisindekset,” siger fuldmægtig i Danmarks Statistik, Paul Lubson, som står for forbrugerpriserne.

“Det er huslejen, som springer mest i øjnene. Den forklarer 0,6 procent af den samlede stigning. Derudover er de to faktorer, der bidrager mest til stigningen, benzin og elektricitet,” siger han.

Dog er der en god nyhed for måske især den kvindelige del af befolkningen. Det største prisfald i forhold til marts sidste år ligger nemlig på sko og tøj.

“Beklædning, biler og computere har alle taget et dyk i nedadgående retning,” siger Paul Lubson.

Det er også blevet dyrt at sende sit barn på privatskole eller efterskole – samt at tage timer på en aftenskole.

Men selv om alt er blevet 2,7 procent dyrere, understreger Paul Lubson fra Danmarks Statistik, at der ikke er noget uventet at finde i de nye tal.

“Man kan se tendensen, at energi er en af topscorerene Men i det store hele har billedet været det samme i mange måneder som nu. Og det er de samme ting, man ser, som stiger. Der er ingen overraskelser, snarere tvært imod,” siger han.

Kilde: Danmarks Statistik

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display