Solar er et attraktivt aktiekøb

Selv om krisen i byggebranchen har givet mindre travlhed hos Solar, kan selskabet stadig barbere af på gælden i stor stil.

GENERELT


Selv om el- og vvs-grossisten Solar har høj gæld og opererer inden for den stærkt konjunkturfølsomme byggebranche, fortjener aktien opmærksomhed.

Meget taler for, at kursfaldet på 60 procent siden toppunktet i 2007 er stærkt overgjort, og at aktien kan stå foran et stærkt comeback i takt med en nedbringelse af gælden og en fintuning af omkostninger.

Den relativt høje gæld skyldes, at Solar gennem de senere år har været på storindkøb hos konkurrenterne, hvilket næsten har firedoblet selskabets såkaldte gearing.

Mens Solar i 2004 kun skulle bruge 1,2 års overskud (EBITDA) for at nulstille gælden, skal selskabet ifølge halvårsregnskabet nu bruge 4,6 år for at få gælden ud af verden.

Der er styr på gælden

Den høje gearing kan være en del af forklaringen på Solar-aktiens ublide skæbne på fondsbørsen. Nervøse investorer kan have skævet bekymret til gældstyngede Sanistål, der i dag reelt er kontrolleret af Danske Bank, og hvis aktie er styrtdykket med 93 procent siden topniveauet i 2007. Men investorer behøver ikke nære den store frygt for, at tingene kører af sporet i Solar.

Virksomheden har nemlig både vilje og kapital til en hurtig nedbringelse af den 1,4 milliarder kroner store gæld.

Alene i første halvår 2009 blev der tilbagebetalt 280 millioner kroner, og i andet halvår er der udsigt til yderligere at få gnavet et par hundrede millioner kroner af gælden, der ved årets udgang gerne skulle placere sig omkring 1,2 milliarder kroner. Samtidig satser Solar benhårdt på at tilpasse omkostningerne til den aktuelle situation, hvor nybyggeriet er underdrejet, og samfundsøkonomien i bakgear.

Allerede i 2010 kan investorerne se frem til en forbedring af driftsresultatet på cirka 130 millioner kroner i kraft af omstruktureringer og øvrige besparelser. Det indikerer Penge & Privatøkonomis beregninger.

Selv med en nulvækst i omsætningen tegner der sig dermed et billede af en driftsmarginal på omkring 3,5 procent i 2010, hvilket ganske vist er det laveste niveau i seks år, men på den anden side ikke ret meget ringere end i 2004. Dengang lå kursen og svingede omkring 260. I skrivende stund er den 295.

Men omsætningen i Solar er 60 procent højere end dengang, og med en stort set uændret driftsmarginal bør kursen tilsvarende ligge 60 procent højere end i 2004. En fair kurs i niveauet omkring 400 bør derfor ikke være helt hen i skoven.

Med en uændret omsætning og en driftsmarginal på 3,5 procent svarer det til en P/E-værdi på cirka 12, hvilket synes at bekræfte antagelsen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display