Skræddersy din rejseforsikring

Inden solbrillerne sættes på næsetippen, og du er halvvejs gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen, skal rejseforsikringen være på plads. Men spørgsmålet er, hvor meget forsikring du egentlig har brug for? Vi guider dig gennem reglerne her.

GENERELT

Pakkeløsning, alene ordet signalerer, at det er både billigt, nemt og svaret på alle dine problemer.

Men når det handler om forsikringer, er det langt fra altid den bedste løsning at vælge rejseforsikringsselskabernes pakkeløsninger.

I stedet bør du undersøge, hvad din indboforsikring og dit kreditkort allerede dækker, og så vælge tillægsydelser ud over det.

“Forsikring er ofte et spørgsmål om temperament. Men du bør altid forsikre dig, så du føler dig tryg. Som udgangspunkt bør du altid tage af sted med en sygeforsikring, der dækker læge og hospitalsophold, når du rejser uden for EU’s grænser, hvor det gule rejsesygesikringskort ikke dækker.

Og ud over det bør du altid forsikre dig, så du kan få dækket hjemtransport med ambulancefly eller lignende," siger chefkonsulent i Forsikring & Pension, Christian Skødt, og påpeger, at en hjemrejse med et ambulancefly fra Thailand nemt kan løbe op i 500.000 kroner.

Bagagen er måske allerede dækket

Har du en indboforsikring, er dine ting måske allerede dækket i op til tre måneder, når du tager af sted. Og det gælder i hele verden. Er rejsegodsdækning, som er den forsikringstekniske term, allerede inkluderet i din indboforsikring, er dine ejendele sikret i samme grad, som hvis du eksempelvis blev udsat for tyveri herhjemme i Danmark.

Nogle indboforsikringer dækker også mistet bagage. Foregår rejsen med fly, er du i øvrigt også dækket af luftfartsloven, der sikrer dig op til 8.000 kroner, hvis flyselskabet mister eller beskadiger din bagage. Christian Skødt gør opmærksom på, at en rejseforsikrings dækning af bagage ofte er mere fordelagtig, når du er af sted på selve rejsen:

»Med en rejseforsikring i hånden får du pengene med det samme. Du skal altså ikke vente, til du kommer hjem, før du får kompensation for de udgifter, du har haft til at købe nyt tøj.«

Skal du ikke flyve, har du ikke en indboforsikring, der dækker bagage, eller skal du være af sted i mere end tre måneder, bør du altid tegne en bagageforsikring.

Du kan altid vælge den bedste kompensation

Ender du alligevel med at være dobbeltforsikret, får du ikke dækket den samme skade to gange, men du har mulighed for at vælge erstatning fra det selskab, der giver dig den bedste kompensation.

Mister du bagagen, behøver du dermed ikke bruge rejseforsikringen med rejsegodsforsikring, hvis din almindelige indboforsikring dækker bedre eller har en lavere selvrisiko. Kommer du derimod ud for en ulykke, hvor du får varige mén, kan du søge forsikringsgodtgørelse fra samtlige forsikringsselskaber, hvor du har tegnet en ulykkesforsikring.

Hvis du vil være på den helt sikre side, kan du efterprøve dit forsikringsbehov på Forsikring & Pensions hjemmeside. Adressen er www.rejseforsikringsmaaler.dk

Når du rejser i Europa

Når du rejser inden for EU’s grænser, er du dækket gennem dit gule sundhedskort, bedre kendt som sygesikringsbeviset. Det dækker ferier i op til 30 dage – men kun hvis formålet med rejsen er ren ferie, eller du rejser ud for at studere. Rejser du i længere tid end 30 dage eller kombinerer ferien med business, så er det det blå sundhedskort, du skal have fat i.

Det gælder også for dig, der søger arbejde under din ferie eller tager i erhvervspraktik. Dit gule sundhedskort dækker udgifter, hvis du kommer til skade, får en akut sygdom eller dør i udlandet. Tidligere dækkede kortet også udgifterne for din hjemtransport, hvis du blev syg. Det blev ændret i 2008, så hvis du vil have disse udgifter dækket uden for Norden, skal du tegne en ekstra rejseforsikring.

Hos eksempelvis Europæiske Rejseforsikring fås sådan en forsikring for 59 kroner for én person i et år og 149 kroner for en familie. Hvis du rejser sammen med andre, kan det også være en god idé at tegne en forsikring, der dækker sygeledsagelse. Så er din sygeledsagers udgifter også dækket i forbindelse med transport og ophold på hospitalet.

Når du rejser i resten af verden

Rejser du uden for EU- og EØS-landene, er du ikke dækket af sundhedskortene – hverken det gule eller blå. Derfor bør du sørge for at have forsikringerne i orden. Udgifterne til lægebehandling og hjemtransport fra udlandet kan nemlig løbe op i svimlende store summer.

Måske er du allerede dækket – af din ulykkesforsikring/indboforsikring, hvis den har en tilhørende årsrejseforsikring, eller af et kreditkort med rejseforsikring. Sidstnævnte bør du dog være ekstra opmærksom på, da rejseforsikringer gennem kreditkort kan have en lang række forbehold over for, hvornår og hvor meget de dækker.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display