Skal jeg lægge mine pensioner sammen?

Ugens spørgsmål til Penge & Privatøkonomis eksperter.

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har læst, at det er en god ide at lægge små pensionsordninger sammen, fordi det samlet set bliver billigere i administrationsomkostninger, men jeg er stadig lidt i tvivl om reglerne. Hvornår må jeg flytte pensionsordninger og slå dem sammen, og hvad koster det at flytte pensioner? L.T., Hellerup

SVAR:
Det er næsten altid en god ide at sammenlægge sine pensionsordninger, så man undgår, at de bliver ’spist op’ af administrationsomkostninger. Prisen for at flytte sin pension varierer. Banker tager oftest et gebyr på mellem 500 og 1.000 kroner, mens forsikringsselskaber tager op til 1.900 kroner.

I øjeblikket er det dog gratis at flytte hvilende pensionsordninger fra tidligere arbejdsgivere til din nuværende obligato riske pensionsordning, hvis værdien er under 20.000 kroner. Et krav er også, at begge ordninger er placeret i et forsikringsselskab eller i en pensionskasse.

Inden du sammenlægger dine pensionsordninger, skal du undersøge nogle ting: Hvis dine pensionsordninger er af ældre dato, kan de være tegnet på et højt rentegrundlag, som sikrer dig en garanteret ydelse, når ordningen skal udbetales. Hvis en sådan ordning overflyttes, bortfalder grundlaget.

Derudover kan der være forsikringsdækninger tilkoblet ordningen, som ved en overflytning vil bortfalde. Enkelte hvilende arbejdsgiverordninger kan være bundet af klausuler, som gør, at den ikke kan overflyttes/sammenlægges med andre pensionsordninger. Dette kan du få oplyst ved at kontakte det selskab eller den bank, som ordningen er oprettet i.

Som det fremgår, er der mange forhold, som kan være svære at overskue, og derfor vil jeg altid råde til at kontakte din pensionsrådgiver for at få gennemgået, hvad der er bedst for dig. På pensionsoprydning.dk er der en god guide, der også kan hjælpe dig godt på vej.

Hilsen Per Strøm (Pensionschef i Handelsbanken og ekstern underviser i pension)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display