Skal jeg bruge frie midler eller pensioner først?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

MÅNEDENS SPØRGSMÅL

SPØRGSMÅL:
Jeg går snart på pension og har både en pæn opsparing i frie midler samt i pensionsordninger - både på ratepension og kapitalpension. I hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig for mig at bruge pengene? T.L.L., Kolding

SVAR:
Som hovedregel bør du bruge dine frie midler først, da beskatningen af afkastet her er højere end beskatningen af afkastet på pensionsopsparinger.

• Afkast af frie midler (kapitalindkomst) ligger oftest mellem cirka 36,5 og 43,5 procent og gevinst/afkast på aktier mellem 27 og 42 procent.

• Afkastet på dine pensioner bliver beskattet med pensionsafkastskat på 15,3 procent.

Du skal dog også se på skatten af de løbende udbetalinger af pensioner, som du skal betale almindelig indkomstskat af. De første 42.000 kroner er dit personfradrag. Af indkomst fra personfradraget og op til topskattegrænsen på 421.000 kroner årligt (2013) ligger skattesatsen oftest i et beskedent niveau (cirka 36,5procent), hvilket gør det attraktivt at få skabt en udbetaling i dette interval, hvor du dog også skal tage højde for eventuel udligningsskat (pt. 6 procent).
Selv om du bruger frie midler først, skal du sørge for at få dine pensioner udbetalt på en måde, hvor dus å vidt muligt undgår topskat og udligningsskat. Det kan i nogle tilfælde være en god idé at dele ratepensionen i to, der begynder med et forskelligt start- og sluttidspunkt - nøje planlagt i forhold til skattebetalingen. Også de offentlige ydelser som folkepension er vigtige brikker i dette pensionspuslespil. Husk, at hver eneste pensionsplanlægninger individuel, hvorfor det vil være en god idé at hente hjælp i din bank.
Til sidst vil jeg nævne, at det er en god idé, at du benytter dig af muligheden for at omlægge din kapitalpension til en aldersopsparing inden udgangen af 2014. Omlægningen sker til 37,3 procent afgift i stedet for normalt 40 procent, så der er noget at spare.

Hilsen Per Strøm (Pensionschef i Handelsbanken og ekstern underviser i pension)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display