SF: Vestas-fyringer er regeringens skyld

Regeringen har været for sløve til at satse på vindenergi. Derfor lider Vestas, mener SF's energiordfører.

GENERELT

Regeringen har snorksovet og har ikke pustet til vindmølleindustrien. Derfor må den tage et medansvar i Vestas’ problemer, som har kostet tusindvis af arbejdspladser herhjemme. Så skarp er kritikken fra SF’s energiordfører.

“Jeg mener, at regeringen må påtage sig et medansvar. Hvis den havde været fremme i skoene og fremlagt en plan for udviklingen i hav- og vindenergi i Danmark, så havde man kunnet give Vestas og underleverandører et perspektiv på udviklingen,” siger Anne Grete Holmsgaard, der er energiordfører for SF.

Det er ikke kun herhjemme, regeringen har vendt det blinde øje til vindenergi, Anne Grete Holmsgaard mener også, at Danmark har en forpligtelse til at presse på i EU for mere vind i vindenergisektoren.

“Hvis man havde arbejdet i EU for at få sat mere drøn på vindmarkedet i Nordeuropa, så havde man bidraget med, at man kunne se et perspektiv for, at der skulle sættes flere møller op. Nu står man i den situation, hvor man er nødsaget til at nedlægge stillinger,” siger energiordføreren.

I Venstre ryster man på hovedet over kritikken, som man mener er skudt langt forbi målet. Partiets energiordfører påpeger, at regeringen har givet vindenergien en energindsprøjtning i form af millioner til forskning.

“Kritikken er helt forfejlet. Vi har i regeringen taget en hel masse initiativer til at styrke vindenergien i Danmark. Blandt andet har vi sikret, at forskningen har fået 500 millioner kroner mere, så der nu er en milliard kroner til forskningen,” siger Lars Christian Lilleholt, der er energiordfører i Venstre.

Det er markedet, som er afgørende for Vestas og ikke antallet af vindmøller i Danmark og Nordeuropa, mener energiordføreren.

“Når Vestas skærer ned, så er det fordi, det er for dyrt at producere vindmøller i Danmark. Om så vi fyldte enhver skov og mark med vindmøller, så ville det stadig ikke være nok til at Vestas kunne tjene på det. Det antal møller vi har brug for er slet ikke nok,” siger Lars Christian Lilleholt.

Vestas meddelte i går, at man fyrer omkring 3.000 medarbejdere. Det ventes, at cirka 2.000 fyres i Danmark, hvor det især er på fabrikker i yderkanter, der må vinke farvel til medarbejdere.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display