Sådan undgår du at blive dårlig betaler

Mange familier kan ikke betale deres regninger, viser undersøgelse. Men det kan undgås, hvis man får styr på privatøkonomien, lyder rådet.

GENERELT

Rudekuverterne hober sig op, børnene vil gerne på skiferie og bilen skal pludselig på værksted.

I mange familier sejler privatøkonomien i en sådan grad, at hver fjerde danske hjem i det seneste år haft problemer med at betale alle faste udgifter.

Det viser en undersøgelse fra Finanstilsynets Penge- og Pensionspanel, som er kommet frem i dag.

Man kan dog selv gøre meget for at få styr på pengesagerne.

Her giver Louise Skjødsholm, fuldmægtig og sociolog i panelet, fem gode råd til det.

1) Drop dyre lån og spar op
“Undgå så vidt muligt hurtige forbrugslån og at købe på afbetaling. Det er meget dyrt. Spar i stedet op, så du ved, at du har penge, før du køber,” siger hun.

Samtidig minder hun om, at man altid bør have lidt på kontoen til uforudsete udgifter.

“Hvis køleskabet bryder sammen eller bilen skal på værksted, skal der gerne være luft i budgettet,” understreger hun.

Læs også: 13 tip, der giver overskud i din økonomi

2) Budgettet er din ven
“Lav et budget, så du ved, hvad du har at gøre med. Hvad har du af udgifter, indtægter, gæld? Husk alle de små udgifter i hverdagen. Hvis du køber en daglig kaffe to go eller frokost i kantinen, så skal det også tælles med,” forklarer Louise Skjødsholm.

Brug eventuelt denne budgetberegner, så du gratis og nemt kan få et overblik over dit budget.

3) Få styr på gæld og lån
Har du gæld, så kom i gang med at afbetale så hurtigt, som muligt. Kontakt dem du skylder penge og få lavet konkrete aftaler om afbetaling.

“Samtidig skal du tjekke dine lån. Det kan typisk være billigere at få samlet dem i stedet for at have mange forskellige lån,” forklarer Louise Skjødsholm.

4) Rudekuverter forsvinder ikke
“Det er helt centralt at forstå konsekvenserne, hvis du dropper at betale regningerne. Gælden vil vokse og i værste fald kan man ende i RKI eller bliver sat på gaden, hvis man ikke betaler husleje, vandregninger og så videre,” forklarer Louise Skjødsholm.

5) Erkend din købemani
Hvis du har svært ved at styre dit Dankort-forbrug, så få et hævekort, så du ikke kan hæve 500 kroner over, hver gang du handler.

“Det kan også være en god idé at hæve kontanter, så du ved, hvor mange penge du har at købe for. På den måde kontoen ikke pludselig i minus,” lyder rådet.

Få flere gode råd om privatøkonomien her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display