Sådan lærer du at elske din hadeopgave

Det er ikke alle opgaver, der er lige sjove. Men det skal man ikke lade sig slå ud af. Læs interesseorganisationen Ledernes guide til at lære at elske sin hadeopgave.

GENERELT

Vi kender alle til opgaver på jobbet, som vi kun modstræbende kaster os ind i. Opgaver, som vi ingen glæde føler ved - nogle gange frygter eller hader vi dem ligefrem.

Når vi alligevel udfører dem, kan det være fordi, de er en uundgåelig faktor i vores job, og vi må enten sige op eller ende med at blive fyret, hvis ikke vi løser dem. I andre tilfælde løser vi opgaverne, fordi det vil fremme vores karriere eller udløse en bonus.

"Frygt, karrierefremme og materielle belønninger er alle ydre former for motivationsfaktorer, der kan få folk til at gøre, hvad de skal, også selvom de har det elendigt imens. Ingen kan i det lange løb holde til at arbejde hårdt på denne baggrund. Hvis vi skal yde vores bedste og trives med det i længden, har vi brug for en indre positiv motivation, der er meningsfuld og i overensstemmelse med det, der er vigtigt for os," siger Rikke Andreasen, ledelsesrådgiver hos Lederne.

Lederne giver dig her tips til, hvordan du kan lære at elske din hadeopgave ved at arbejde metodisk med at finde den positive motivation frem.

Tag ejerskab: En opgave er ikke en færdigbagt skæbne. I langt de fleste tilfælde vil du have selvbestemmelse i forhold til, hvordan den kan formes og udføres, og kan gøre den til din egen.

Kend dit bidrag: Få fokus på, hvad du ønsker at bidrage med, i stedet for at se dig selv som én, der skal ind og præstere (for at få anerkendelse). Det vil både højne meningen med opgaven og sænke nervøsiteten, når ego’et træder i baggrunden.

Træk på dine styrker: Du bliver ikke en naturlig historiefortæller, der rapt cracker jokes, hvis ikke du har kimen til at blive det. Lad være med at låse dig selv fast på et stereotypt billede af eksempel en ”rigtig” oplægsholder. Find ud af, hvordan du kan bruge dine egne styrker, når du går til opgaven. Måske er du en god lytter? Eller?

Knyt opgaven til dine værdier
Tænk over, hvordan den konkrete opgave kan forbindes til noget, som er vigtigt og værdifuldt for dig. Har du eksempelvis som værdi at være nærværende i menneskelige relationer, så vær bevidst om, hvordan du kan tilgodese dette.

Få støtte fra fællesskabet
Find kolleger, der kan give dig konstruktiv feedback og støtte - så de kan hjælpe dig med at løfte din del af fælleskabets byrde. Hvis ikke de findes, bør du tænke over, hvad det er for et fællesskab, du er en del af.

Ha’ læringen for øje
Det kræver masser af træning at blive rigtig god, og du udvikler dig gradvist, jo mere du øver. Var salen for eksempel tavs og tom i øjnene sidste gang, du skulle holde et oplæg, så undlad at se det som en livstidsdom over din uduelighed som oplægsholder, men brug det i stedet som konkret feedback, du kan bruge i din videre udvikling.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display