Sådan forhandler du dig til billigere julegaver

Når du skal ud og købe familiens julegaver, kan du måske slippe billigere i år ved at prøve at forhandle med butikkerne.

  Foto: istockphoto.com  

GENERELT

Når december melder sig, nærmer tiden sig til årets store gaveuddeling og ikke mindst indkøb. Her er der rig mulighed for at forhandle priser.

»Mange danskere undgår at forhandle, fordi de er konfliktsky. Det første skridt mod at blive en bedre forhandler er bare at få det gjort. Når du først har haft et par succesoplevelser, bliver det lettere med tiden,« siger Keld Jensen, der er professor i forhandlingsteknik på Thunderbird University i USA.

Ifølge Keld Jensen skyldes danskernes manglende forsøg på at forhandle vores kultur.

»Folk tænker automatisk, at forhandling kun handler om den laveste pris. Butikker er bare ikke lige så begejstrede for prisnedslag, som de er for at give noget mere med i prisen,« siger han.

Din mulighed for succes afhænger af butikkens profitmargin, hvilket tilgodeser de familiemedlemmer, der ønsker sig tøj. Ønsker dit barn sig for eksempel en iPhone 6, har du en begrænset mulighed for gevinst, da butikkens egen indkøbspris er høj.

5 gode råd til hverdagsforhandling

  1.  Opsæt et mål med din forhandling. Går du efter en prisnedsættelse, går du efter en bedre betalingsaftale eller mere for pengene?
  2. Påbegynd kun en forhandling med en person, der har kompetencerne til at forhandle en bedre aftale med dig. Hvis du er i tvivl om det, så er det bare at spørge i butikken.
  3. Forbered dig grundigt ved at undersøge prisen for produktet. Når du kender andre priser for produktet, har du større sandsynlighed for en succesfuld forhandling.
  4. Vær positiv og ærlig omkring dine ønsker. Hvis modparten ikke kan forhandle ned til din smertegrænse, skal du være forberedt på at forlade butikken uden succes.
  5. Undgå at forhandle om produkter, du har stærke følelser for. Hvis du vil have et produkt for enhver pris, kan det være svært for dig at forhandle om.

Fra Penge & Privatøkonomi, december 2014

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display