Så lidt får en børnefamilie ud af at arbejde for 1.000 kroner mere i løn

De lavestlønnede børnefamilier får kun 355 kroner ind på kontoen, hvis de tjener 1.000 kroner mere. Tjek her, hvad du selv får.

GENERELT

De højestlønnede danskere har en markant lavere marginalskat end de lavestlønnede børnefamilier. Det viser nye beregninger fra den liberale tænketank Cepos.

Hvis en enlig dansker, der tjener 30.000 kroner om måneden, stiger 1.000 kroner i løn eller arbejder for 1.000 kroner mere, får han eller hun 572 kroner ind på lønkontoen.

Det får du ud af at arbejde for 1.000 kroner mere – se oversigten nederst i artiklen

I en børnefamilie, hvor begge parter tjener 17.000 kroner om måneden, får familien kun 355 kroner udbetalt ekstra, hvis den ene part arbejder for 1.000 kroner mere.
Den skævhed er en torn i øjet på SF.

"Det er derfor, vi i SF ønsker skattelettelser i bunden. Regeringen vil sænke topskatten, men det er ikke til fordel for almindelige lønmodtagere," siger Lisbeth Bech Paulsen, SF’s skatteordfører.

Læs også: Det kan ikke betale sig at arbejde i Danmark

To dages arbejde for biograftur

Børnefamilierne rammes af, at når de tjener mere, så forsvinder deres tilskud til friplads i daginstitutionen, ligesom boligsikringen gradvist forsvinder. Derfor bliver deres marginalskat tilsvarende høj.

Faktisk skal en forælder arbejde mere end to dage ekstra for at tjene nok til at invitere to børn, ægtefællen og sig selv i biografen og se den kommende ‘Star Wars’-film, der har premiere i december, hvis der også skal være popcorn og sodavand til børnene.

Det bekymrer regeringspartiet Venstre.

"Det virker voldsomt, at man skal arbejde så meget for en biograftur. Det må jeg sige," siger Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre, og fortsætter:

"Men vi gik faktisk til valg på, at det skal kunne betale sig at arbejde. Og at der skal målrettes skattelettelser til de lavestlønnede grupper. Vi præsenterer et skatteudspil til foråret. Her tager vi højde for det her problem."

Læs mere: Det går dine skattekroner til

EN TUR I BIOGRAFEN KRÆVER TO DAGES EKSTRA ARBEJDE

  • Hvis en lavtlønnet familie med to børn vil i biografen, skal hver forælder arbejde næsten en hel dag ekstra for at få råd til billetterne, hvis de får mindsteløn.
  • Hvis de to børn også skal have en menu med popcorn og sodavand til 55 kroner stykket, skal hver forælder arbejde mere end en fuld arbejdsdag hver.
    Mindstelønnen er 112 kroner i timen. Når skatten er trukket, er der kun 40 kroner tilbage, hvis forældrene hver tjener 18.000 kroner månedligt.
  • Billetter til to voksne og to børn koster 580 kr. og kræver 14,5 ekstra arbejdstimer. Med popcorn og sodavand koster det 690 kr.
    Eller 17,3 ekstra arbejdstimer.

Læs mere: Skatter og afgifter: Så meget får staten faktisk af din løn

Penge giver frihed

Cepos, som har foretaget beregningerne, er meget bekymret over de hårde forhold for børnefamilier, som i forvejen er hårdt ramt.

"For sådan en familie bliver den marginalskat voldsom. De ekstra penge ville kunne skaffe familien mere rum og tid til hinanden. For eksempel ved at aflaste med mere rengøringshjælp eller ved at spise mad udefra oftere," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i Cepos.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, har set Cepos’ beregninger og er enig i tallene.

"Vi synes, at det er en god idé at aftrappe tilskud til daginstitution og boligsikring mindre heftigt. Men det er svært at sænke marginalskatten for børnefamilierne, når de jo bliver aftrappet i de ydelser, når de stiger i løn," siger han.

Læs mere: Uenige med politikerne: Sådan ville danskerne bruge skattekronerne

Det får du ud af at arbejde for 1.000 kroner mere

Her kan du se, hvad du får udbetalt, når du tjener 1.000 kroner ekstra. Find dit lønniveau på den tabel, som bedst matcher dig som person. I tabellen med en familie med to børn er der taget udgangspunkt i, at begge personer i familien tjener det samme, men kun en af forældrene får lønforhøjelsen.

Beregningerne bygger på gennemsnitsværdier, som benyttes af Økonomiministeriet. Tallene kan variere en smule fra kommune til kommune.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display