Privat nødhjælp er ofte dyr og dårlig

Pas på med at støtte private indsamlinger til flygtninge. De velmenende initiativer gør ofte ikke megen gavn

GENERELT

Fornuft før medfølelse
»Der skal lejes containere, der skal forhandles shipping-priser, der skal sørges for kontakter i området, der bringer ud, og meget andet,« siger Peter Lodberg og fortsætter:

»Det gælder om at bruge fornuften, så følelserne ikke løber af med en.«

Røde Kors mener heller ikke, at de mange private initiativer nytter ret meget.

»Vi så det også under Balkan-krisen, hvor private sendte containere med tøj uden at undersøge, hvad behovet var. Rigtig mange af de containere blev aldrig åbnet, og tøjet rådnede op,« siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Læs også: Fastfood-giganter klar til priskrig

Nødhjælpsorganisationer og eksperter advarer mod, at private starter små selvstændige nødhjælpsinitiativer. Det bliver meget nemt spild af penge og kræfter, forklarer både Røde Kors og Peter Lodberg, lektor på Aarhus Universitet og ekspert i nødhjælp.

»Jeg fraråder simpelthen, at man selv går i gang,« siger han om de mange initiativer, hvor danskere har samlet penge ind og brugt dem på bleer, hygiejnebind, madvarer og andre ting til flygtningene.

De godhjertede danskere glemmer ofte, at det er forbundet med store omkostninger at sende tingene afsted. Desuden er der omfattende logistiske problemer med overhovedet at få varerne frem til flygtningene.

Sådan hjælper du bedst
Tænk dig godt om. Vil du støtte mennesker i deres nærområder, når de kommer til Europa, eller når de kommer til Danmark? Afhængig af hvor du ønsker at støtte, har flygtningene vidt forskellige behov. Nedenfor kan du se, hvordan din hjælp rækker længst.

Vil du hjælpe i nærområderne?
De flygtninge, som stadig er i deres hjemland eller andre områder, der er præget af krig og konflikt, er svære at nå for almindelige borgere. Områderne er farlige at opholde sig i, og man kan ikke umiddelbart sende varer sikkert afsted.

Den bedste måde at hjælpe på er ved at donere penge til nogle af de etablerede nødhjælpsorganisationer. De har et stærkt netværk, er allerede til stede og ved, hvordan man bedst hjælper på stedet. Begiv dig aldrig selv ind i kriseområderne.

Vil du hjælpe, når de når Europa?
Flygtninge, der forhutlet ankommer til Europa, har brug for varer, der kan afhjælpe umiddelbare behov – mad, tæpper, hygiejneartikler med mere. Det er en god idé at støtte etablerede nødhjælpsorganisationer, men private indsamlinger er også en mulighed, hvis du selv er villig til at opholde dig i landet. Køb ikke ind i Danmark – gør det i det land, hvor du vil hjælpe.

Det er ofte billigere, og du slipper for omkostninger til fragt. Undersøg grundigt, hvilke varer der er behov for, der hvor du vil hjælpe.

Vil du vil hjælpe i Danmark?
Når flygtningene først kommer til Danmark, har de mere brug for din tid og din personlige hjælp end penge, da de er ude over behovet for bleer, tandbørster og den slags. Røde Kors forklarer, at flygtninge fra Syrien eller Irak har et stort behov for at lære danskere at kende, så de kan tilpasse sig landet.

Noget af det bedste, man kan gøre, er at bruge et par timer om ugen på et lokalt flygtningecenter. Har du møbler i overskud, er der også mange, som kan bruge dem.

Læs også: Her hærger cykeltyvene mest

SÅ MANGE ER PÅ FLUGT

1,3 mio. er på flugt fra krigen i Syrien

1,9 mio. er på flugt fra krig og sult i Sydsudan

2,5 mio. er på flugt fra konflikten i Irak

12.000 flygtninge regner Danmark med at modtage i år

Kilde: Røde kors

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display