Pirater koster danske rederier en milliard

Løsesummer til pirater, erstatninger til gidsler, risikotillæg. Pirateri koster danske rederier formuer.

GENERELT

De danske rederier har fået nok af pirater. Ikke nok med at de gør livet særdeles usikkert til havs. De koster også de danske rederier en formue.

Ifølge Danmarks Rederiforening nærmer det sig en regning på op mod 1 milliard kroner årligt. Det er især eksploderet de seneste fire år og stiger stødt, skriver Dagbladet Børsen.

De voldsomt mange penge går til løsesummer til piraterne samt forsikringer og erstatninger til de besætningsmedlemmer, der har været holdt som gidsler. Dertil kommer penge til risikotillæg og uddannelse af søfolk, ændringer af sejlruter og sejladser, som rederierne helt undgår, da risikoen for at støde ind i pirater, er for høj.

“Hvis der ikke bliver gjort noget, stiger regningen yderligere,” siger vicedirektør Jan Fritz Hansen, Danmarks Rederiforening, som ifølge Børsen kræver politisk handling.

Ikke kun de danske rederier betaler formuer i forbindelse med pirateri. Børsen skriver, at en ny rapport fra den London-baserede tænketank Chatham House vurderer, at pirateriet årligt koster den globale økonomi mellem 7 og 12 mia. dollar. Heraf er alene de somaliske pirater ansvarlige for 95 procent.

Ifølge rapporten har der siden 2006 i alt været omkring 1600 piratangreb, som har forårsaget døden for over 54 mennesker.

Kilde: Dagbladet Børsen

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display