Pensionisternes tricks: Sådan undgår du modregning i folkepensionen

Mange pensionister tænker kreativt for at undgå at blive modregnet i folkepension

GENERELT

Penge i madrassen, mindre del af ratepensionen udbetalt hver måned eller lån i husets friværdi. Det er nogle af de både lovlige og ulovlige metoder, som ældre benytter for at undgå at blive modregnet i tillæg til deres folkepension, ældrecheck og andre offentlige ydelser.

"Vi får i allerhøjeste grad henvendelser fra kunder, der skal have hjælp til at løse det her problem. Folk bliver mere og mere opmærksomme på det. Og ellers snyder man også sig selv," siger privatøkonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg Kim Valentin.

Flere hundredtusind danskere bliver eller risikerer at blive modregnet i tillægget til deres folkepension på omkring 6.000 kroner pr. måned, hvis de har en privat pensionsopsparing. Også ældrechecken kan ryge, hvis du har formue. Det får nogle til at gribe til yderligheder.

Læs også: Få mere ud af pensionen

"Jeg har siddet i en bankfilial, hvor folk kom og hævede penge og lagde dem i bankboksen. Hvis du har en større likvid formue, kan det betale sig at lægge den i en bankboks, så Skat ikke opdager det inden udgangen af året," siger privatøkonomisk rådgiver i Uvildige.dk Brian Stjernholm, der dog understreger, at metoden er socialt bedrageri og ikke er en, han anbefaler.

Men der findes også lovlige metoder til at undgå modregning.

"Der er to hovedproblemer, du kan gardere dig imod. Du kan få mindre rater af din ratepension udbetalt hver måned, da din indkomst påvirker tillægget til din pension, og du kan undgå at sælge dit hus, for du bliver også modregnet i kapitalafkastet af salget," siger Kim Valentin.

Lån i stedet i din friværdi, det modregnes ikke.

Læs også: Sparer du rigtigt op til pension?

Det er en hån

En af de pensionister, der mærker reglernes konsekvenser, er Per Sponholtz på 73 år, der gennem et langt arbejdsliv som selvstændig i egen virksomhed har droppet golfrejser og afbetaling på sit hus for at spare op til sin pension. En pension, der nu bliver ædt op af modregning.

"Det kommer til at ramme mig hårdt. Min kone og jeg står til at miste mange tusinde kroner om året, fordi vi har sparet for meget op selv. Det er en hån mod os, der selv sparer op, at vi bliver straffet for det," siger han.

Politikerne barsler med en pensionsreform til foråret, hvor incitamentet til at spare op til sin pension skal være større. Det har Venstre også skrevet i regeringsgrundlaget.

"Vores mål er, at det bedre skal kunne betale sig at spare op til sin pension, og at flere vil spare op, så de får en tryg alderdom. Det er også derfor, vi vil lave en pensionsreform," siger beskæftigelsesordfører for Venstre Hans Andersen.

Han ønsker på nuværende tidspunkt ikke at løfte sløret for, hvordan regeringen vil skrue det nye system sammen.

Men pensionist Per Sponholtz er bekymret for, om reformen kommer til at ændre den situation, han sidder i.

"For samfundets skyld bør vi jo fremme privat opsparing. Og det nye regeringsparti skriver det selv i deres regeringsgrundlag. Det er direkte fjollet at straffe folkepensionister, som har brugt et helt liv på at spare op, så vi håber, den nye regering vil ændre på det," siger han.

Disse metoder bruger de ældre

Aldersopsparing

Meget få benytter denne attraktive mulighed, som er den eneste pensionsform, der ikke bliver modregnet i tillægget til folkepensionen. Du kan indtil udgangen af 2015 oprette en aldersopsparing med skatterabat. Du kan indbetale op til 5100 kroner i 2018, og du får hele beløbet udbetalt som et engangsbeløb, når du går på pension.

Mindre rater

For mange kan det betale sig at få pensionsopsparingen udbetalt over længere tid. Ved at forlænge din ratepension fra eksempelvis 10 til 20 år, får du mindre udbetalt hver måned og kan derfor få mere udbetalt i folkepensionens tillæg.

Lån i friværdi

Hvis du sælger dit hus, sker der en modregning i tillægget til folkepension på kapitalafkastet. Men det gør der ikke, hvis du tager lån i friværdien, hvilket økonomiske rådgivere anbefaler i stedet for et salg.

Bortskaffelse af formue

Man hæver sin formue i banken, så den kommer ned under 81.500 kroner inden den 31. december hvert år, og lægger kontanterne i en bankboks – en formue under den størrelseorden bliver ikke modregnet i din ældrecheck. Metoden betragtes dog som socialt bedrageri og frarådes derfor.

Kilde: Ældre Sagen, Finanshuset i Fredensborg, Uvildige.dk

Læs også: Se listen: I disse tilfælde skal du tjekke din pension

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display