Økonomien er som en levende organisme

Du kan trygt stole på, at fremtiden er usikker. Det gælder for dyr, planter og - investorer. Og det giver muligheder for både tab og gevinster.

GENERELT

Der er meget hjælp at hente fra naturen, når vi skal forsøge at forstå, hvordan hele vores samfundsøkonomi hænger sammen.

Læren om den naturlige udvælgelse, den stærke der overlever, og den svage der dør, passer godt sammen med, hvordan hele det menneskeskabte samfund virker og udvikler sig.

Alt andet ville også være underligt.

For som mennesker og investorer er vi tvunget til at være underlagt de samme universelle love som dyr og planter. Det kan bare være svært for os selv at se, fordi vi jo netop er en del af hele mekanismen. Lad os med disse briller se på de seneste 10 år, som i den grad indfrier det gamle kinesiske ordsprog: “Må du leve i interessante tider”.

Vi har oplevet et utal af bobler, der brast, med it-boblen og ejendomsboblen som de største – og i horisonten lurer faren for, at markedet for utroligt lave renter på statsobligationer også ender med et brag.

Derudover blev USA for første gang siden Pearl Harbor angrebet på egen jord den 11. september, mens der også har været og er krige i Irak og Afghanistan.

Senest har der været et såkaldt demokratisk forår i Mellemøsten – og helt aktuelt plages EU og resten af finansmarkederne af den græske krise og de øvrige gældsproblemer.

 

Fortiden ind i fremtiden

Det er min påstand, at det er helt naturligt med disse skvulp i den globale økonomi. Når en organisme oplever vækst og fremgang, har den en iboende tendens til at fortsætte ud over kanten.

Naturens største kraft er at holde sig selv oppe og de andre i skak.

Når tingene går for godt i for lang tid, bliver vi for rige, for dovne, for overlegne og alt for blinde over for fremtiden.

Menneskets hjerne er utroligt dygtig til at se systemer og mønstre. Det betyder, at vi nemt forfalder til at tro, at historien fortæller noget om fremtiden, fordi vi hver dag oplever, at det næsten er rigtigt. Men når vi glemmer at tage højde for usikkerheden, går det galt på et eller andet tidspunkt.

Det gælder i alle livets forhold – også når vi investerer. Derfor bør du anskue krisen i Grækenland som noget meget naturligt. De løj, de levede over evne, og de sjuskede med skatten. Det gik godt i nogle år, men nu kommer regningen på den græske syge. Måske går landet konkurs, måske gør det ikke.

Begge udfald er både gode og dårlige på samme tid, for ligesom naturen overlever, så længe solen varmer, så overlever den menneskeskabte verden også. Stol på, at fremtiden er usikker, og kig på dine investeringer én gang til. Pludselig usikkerhed i den levende organisme giver muligheder for tab og gevinster.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display