Økonomi fylder mest i kvinders kærlighedsliv

Der er masser af økonomiske uvaner, som kan give knas i kærligheden. En større undersøgelse har kortlagt hvor meget der skal til, før kærligheden bliver en dårlig investering.

GENERELT

Selvom vi danskere er økonomisk bevidste, når vi vælger mage, så er det ikke vægten af guld, der får kærligheden til at spire. Til gengæld lurer de klassiske kønsroller lige under overfladen, og kvinder er klart mere økonomisk bevidste i deres partnervalg, end mænd er. Det viser en undersøgelse som TNS Gallup har lavet for Nordea.

Kvinder søger stadig økonomisk tryghed
Nordeas undersøgelse med den dramatiske titel Lovekillers peger på en perlerække af dårlige pengevaner, som kan få ens udkårne til at bakke ud af forholdet. Især kvinderne er fremtrædende i undersøgelsen. Faktisk lægger de mere vægt på økonomien, end mændene, i hver eneste kategori.

Emilia Van Hauen er sociolog og beskæftiger sig med moderne livsformer, samfundstendenser og kønsroller. Hun mener, at kvindernes overrepræsentation har en naturlig forklaring.

”Den skæve fordeling undrer mig egentlig ikke. Jeg tror, det er et udtryk for de gamle velkendte kønsroller, som stadig slår igennem. Kvinder er mere sårbare økonomisk og får f.eks. stadig mindre i løn end mænd. Derfor er det også vigtigere for kvinderne, at en potentiel partner er økonomisk stabil og kan klare sig selv,” siger sociolog Emilia Van Hauen.

Det kræver økonomisk overskud at tiltrække en partner, særligt hvis dine krosomer tæller et y. Undersøgelsen fremhæver flere gange, at kvinder ikke bryder sig om økonomiske rodehoveder, når de skal finde en kæreste. Over halvdelen af de danske kvinder, kunne finde på at droppe en fyr, der er registreret i RKI. Har du store forbrugslån, er det 64 procent af hunkønnet, du muligvis skræmmer væk.

Louise Kyhl Nørgaard på 35 arbejder som it-projektleder. Hun kan godt se problemet med de store forbrugslån, men mener, vi bør se mere nuanceret på det. 
Jeg ville nok også være skeptisk overfor en fyr med store forbrugslån, men det kommer meget an på, hvorfor han har taget lånene, og hvordan økonomien ellers ser ud. Hvis han har stor gæld og har brugt pengene på at spille, købe gadgets osv. Så kunne jeg godt finde på at smutte, men ellers ikke,” siger Louise Kyhl Nørgaard.

Opgør med kønsroller
Ifølge sociolog Emilia Van Hauen er det ikke kun de stereotype kønsroller, der dominerer i undersøgelsen. Der er også tydelige tegn på en ny rollefordeling. Dobbelt så mange kvinder som mænd bliver irriterede over kritiske spørgsmål til deres forbrugsvaner. Det er en stor forskel kønnene i mellem.

”Jeg er overbevist om, at forskellen dækker over et markant opgør med, at kvinden altid har været i lommen på manden. Opgøret kommer, fordi flere og flere kvinder er herre over egen økonomiog forsøger familien på lige fod med manden. Derfor vil kvinderne også selv bestemme, hvad de bruger deres penge på,” siger Emilia Van Hauen.

På en stille villavej i Rødovre bor 31-årige Trine Hoff med sin mand Martin. Det unge par er godt klar over, at forbrug kan føre til konflikter. Trine er vild med indretning og tøj, mens Martin er den aktive type og bruger sine penge på løb og fodbold.
Hos os går forbruget faktisk fint op. Jeg shopper mest, og min mand har en dyr hobby. Men det kommer slet ikke bag på mig, at mange par har problemer med forbruget. Jeg tror bare, at kvinder shopper mere til sig selv, end mænd gør, og det kan selvfølgelig give anledning til irritation, specielt når man har fællesøkonomi,” siger Trine Hoff

Emilia Van Hauen forklarer, at vi oplever de kritiske spørgsmål, som et angreb på vores personlige frihed. Det er den, vi føler os truet på, når nogen peger fingre af vores indkøb. Det kan være en god idé som mand, at skrive sig den nye tendens bag øret. 41 procent af de danske kvinder gider nemlig ikke at have en kæreste, der stiller kritiske spørgsmål til deres forbrug.

Økonomisk boomerang
Selvom det er de færreste, der forlader deres partner på grund af økonomiske problemer, så kan uvanerne hurtigt slår skår i glæden og gøre parlivet både surt og besværligt. Ifølge sociolog Emilia Van Hauen har dårlig økonomi konsekvenser for vores livsførelse. Når både mænd og kvinder siger fra over skjult gæld eller store forbrugslån, er det et tegn på, at vi ikke ønsker at involvere os med folk, der har rod i økonomien. For i sidste ende kan det komme til at ramme os selv.

Hun synes ikke det er spor underligt, at næsten halvdelen af alle par bliver uenige om noget så banalt som økonomi. Ifølge sociologen er økonomi et sårbart område for de fleste. Når det økonomiske råderum bliver indsnævret, tvinger det os til at prioritere. Og så kan den dårlige stemning hurtigt begynde at ulme i dobbeltsengen.

Siden kvinderne gjorde deres indtog på det danske arbejdsmarked, er deres økonomiske uafhængighed vokset støt. Selvom der stadig er et stykke vej til fuldstændig ligestilling, så bliver flere og flere mænd tvunget til at overveje, hvordan de ville have det med en partner, der tjener flere penge end dem.

”Jeg er lidt af den gamle skole, hvor det er manden, der beskytter kvinden, familien og hjemmet, og derfor kunne jeg godt forestille mig, min stolthed lide et lille knæk, hvis min kæreste tjente væsentligt mere, end jeg selv. Stoltheden er dog ikke større, end at det aldrig ville få indflydelse på, om hvorvidt jeg kunne finde på at droppe et forhold,” siger Mads Nielsen.

Den 37-årige brandmand Mads Nielsen indrømmer gerne, at han har det bedst med en klassisk rollefordeling. Direktør Jakob Dalhoff på 40 er derimod mere åben overfor en karrierekvinde, der tjener kassen.
Jeg synes, det ville være fantastisk, hvis min kæreste tjente mere end mig. Det ser jeg ingen problemer i - tværtimod. Dels kunne det give et større økonomisk råderum - og så ville jeg også se det som et tegn på, at hun lavede noget, hun var rigtig glad for,” siger Jakob Dalhoff.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display