Obligationslån

GENERELT

Et obligationslån er et realkreditlån, som du kan benytte til at finansiere op til 80 procent af boligens værdi. Med et obligationslån kender du din faste ydelse (renter + afdrag) i hele lånets løbetid. Lånet er et såkaldt annuitetslån, hvilket betyder, at den største del af din ydelse i begyndelsen går til at betale renter. Renterne kan du trække fra i skat, og derfor vil dit rentefradrag være størst i starten. Det betyder omvendt, at dine afdrag på gælden vil stige i takt med, at gælden og renterne falder.

Obligationslån er et lån med en fast rente, som kan løbe i op til 30 år. Når du optager lånet, er kursen normalt under 100. Det betyder, at lånets pålydende (hovedstolen) altid er større end det beløb, du får udbetalt. Du får altså et kurstab, som også skal betales tilbage. Hvis du eksempelvis låner 1.000.000 kroner til kurs 95, får du kun 950.000 kroner udbetalt, men du skal betale en million tilbage.

Du kan altid omlægge lånet, fordi du kan købe obligationerne til den aktuelle kurs eller indfri lånet til kurs 100. Når renten stiger, falder kurserne. Det giver dig muligheden for at købe dine obligationer billigere end det, du selv gav for dem, og dermed kan du skære noget af din gæld.

Samtidig er kursgevinsten skattefri. Falder renten, kan du altid indfri dit lån til kurs 100, selv om de aktuelle kurser ligger over 100. Derved kan du omlægge til et billigere lån og sikre dig en billigere husleje, men din restgæld vil stige, fordi det nye lån igen skal optages til en kurs, der ligger under 100.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display