Obligationer bedre end banken

De danske pengeinstitutter tørster efter dine ledige sparepenge, men du skal ikke lade dig lokke. Selv om det lyder godt med renter på 3-3,5 procent, skal du binde pengene i mindst et par år.

GENERELT

Og hvis du formaster dig til glad at troppe op i banken og forsøge at hæve pengene før tid, så straffes du med en dekort, der reducerer din rente med 1 procentpoint. Log i stedet ind i din netbank, og invester pengene i kortløbende 2-procents obligationer.

Vælg obligationer


Har du en fri opsparing på mindst en halv million kroner, der “bare skal parkeres” uden risiko og med ønske om en forudsigelig rente, bør du investere i obligationer med løbetider på mellem to og fem år og en kuponrente på kun to procent. Ved investering i obligationer skal du godt nok betale skat af renteindtægten, men kursgevinsten er skattefri.

Derfor: Jo lavere kurs og jo lavere kuponrente, desto større er afkastet efter skat. Bankindskud giver ingen skattefri kursgevinst. Analysen viser, at ved bankrenter under 3,7 procent er obligationer med mindst to års løbetid at foretrække.

Rul din opsparing

En klog strategi, når opsparingen skal parkeres, er at investere i 3-5 obligationer, der forfalder med et års mellemrum. Du kan for eksempel dele opsparingen i tre portioner á mindst 100.000 kroner. Køb obligationer, der udløber den første januar 2012, 2013 og 2014. Dermed får du én gang om året en tredjedel af din opsparing udbetalt til kurs 100. Du kan derefter beslutte, om du skal ud og forbruge nogle af pengene, øge opsparingen yderligere eller bare geninvestere beløbet.

Så skal du eksempelvis i januar 2012 investere i en ny obligation, der udløber i 2015. På den måde ruller du din opsparing foran dig. Ulempen er dog, at det er forbundet med omkostninger at købe og opbevare obligationerne. Køber du for en halv million kroner, er kurtagen – afhængigt af pengeinstitut – på mellem 0,1 og 0,15 procent. Dertil kommer et tillæg i kursen i omegnen af 0,2 procent. Altså cirka 0,3 procent, hvilket beløber sig til omkring 1.500 kroner. De årlige depotgebyrer for at opbevare obligationerne vil typisk løbe op i 100-200 kroner. Ved at beholde obligationerne til udløb, undgår du kurtage ved salg.

Fem gode tilbud

I denne tabel kan du se, hvad det forventede afkast er for fem obligationer med forskudte løbetider. Med det aktuelle kursniveau bør du købe obligationer, hvis din tidshorisont er mindst to år – uanset om du betaler bundskat eller topskat af renterne.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display