Nu rammer krisen almindelige danskere

Højere skatter på grund af genopretningspakken og stigende oliepriser kommer til at trække i bankkontoen i år, viser nye analyser.

GENERELT

Der bliver 4.300 kroner mindre at gøre med i år.

Nye analyser fra Arbejdernes Erhvervsråd, AE, og Danske Bank viser, at højere skatter og stigende oliepriser kommer til at gøre ondt på pengepungene rundt omkring i de danske hjem, skriver Politiken.

“Nu kan krisen mærkes af de mange almindelige familier, som ellers ikke er blevet berørt af arbejdsløshed under finanskrisen,” siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra AE til Politiken.

Således vil en familie med to børn og en bil gennemsnitligt umiddelbart opleve et fald i rådighedsbeløbet på 4.300 kroner. Men fortsætter udviklingen, som den har været hidtil i 2011, kan det beløb nemt lande i nærheden af 6.000 kroner.

Årsagen skal findes i regeringens genopretningspakke, som bliver indfaset i år og betyder højere skatter. Samtidig skal danskerne fortsat forholde sig til, deres udgifter til benzin og opvarmning af hjemmet stiger i takt med oliepriserne.

Oveni i alt det, er der ikke mange, der skal forvente store lønstigninger i år.

“Privatansatte står til en lønvækst på 2,3 procent, hvilket med vores inflationsskøn er ensbetydende med en tilbagegang i reallønnen. De nye overenskomster for de offentligt ansatte rummer ingen lønstigninger i 2011, så for dem bliver faldet i realløn altså kraftigt”, lyder analysen fra Lars Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Kilde: Politiken

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display