Nordjyske Bank: 15% potentiale eller afkastfatamorgana?

Når en aktie står i kurs 100 og bliver garanteret til et køb på 115 inden for en måned, bør du kigge kursen efter en ekstra gang. Sådan er det lige nu med Nordjyske Bank.

GENERELT

Den nordjyske bankkrig er formentlig forbi. Nordjyske Bank og Nørresundby Bank vil smelte sammen de kommende måneder, og betalingen for Nørresundby Bank sker både i form af et kontant beløb, men også i form af nye Nordjyske Bank-aktier. Jyske Bank har garanteret for en aktiekapitaludvidelse på kurs 115, som aktuelt overstiger den nuværende kurs med 15 procent - er disse 15 procent et udtryk for gratis penge, der ligger og venter på de tålmodige?

Attraktiv risikoprofil

I løbet af den kommende måned smelter Nordjyske Bank sammen med Nørresundby Bank. Forhindringerne mod fusionen fra Spar Nord, der skulle købes ud som hovedaktionær, er blevet overvundet og tilbage står, at lillebroder køber storebroder og betaler i kontanter og aktier. Kontanterne skal tilvejebringes via en kapitaludvidelse i Nordjyske Bank, som Jyske Bank i Silkeborg har garanteret for. Og det er her, at de opportune investorer i bedste Egon Olsen stil kan komme ind i billedet.

Jyske Bank har garanteret kapitaludvidelsen fuldtegnet til kurs 115. Aktuelt er prisen for 1 Nordjyske Bank-aktie dog kun 100. Betyder det, at der ligger 15 procent mere eller mindre risikofrit og venter på de investorer, som nu køber Nordjyske Bank-aktier og venter på, at Jyske Bank og andre vil presse aktiekursen opad?

Der findes som bekendt ikke noget, som hedder gratis penge. Noget har dog en mere attraktiv risikoprofil end andet. I det konkrete tilfælde er min holdning, at:

  • Det virker underligt, at Jyske Bank kan garantere for en kapitaludvidelsen aktuelt 15 procent over det aktuelle kursniveau.
  • Jyske Bank og Nykredit har nok forliget deres realkreditfejde om Totalkredit og BRFKredit, men Nykredit har allerede nu meldt sig på aktionærbanen i Nordjyske Bank, da selskabet har overtaget en del af de aktier, som Spar Nord, som tidligere storaktionær, solgte ud af. Nykredit vil ikke passivt se til, at Nordjyske Bank og Nørresundby Bank flytter realkreditlån til Jyske Bank efter Jyske Banks vennetjeneste med at garantere for en aktiekapitaludvidelse til overkurs. På den baggrund har ikke kun Jyske Bank en interesse i, at kursen i Nordjyske Bank stiger, men banken deler på en måde skæbnefællesskab med Nykredit.
  • Nykredits investering i Nordjyske Bank må antages mere at have karakter af overvågning og beskyttelse af markedsandelsinteresser, end den er investeringsrelateret.

Markant kursforskel

For Nordjyske Bank og Nørresundby Bank ender historien formentlig lykkeligt i april. Modsætningerne mødes, og sød musik kan sommetider opstå. Mens Nordjyske Bank har 30 procent udlån til landbrug og fiskeri, er det tilsvarende tal for Nørresundby Bank kun på 5 procent. Samlet set er det en fornuftig blanding. For de opportune investorer kan der være en investeringslomme i en Nordjyske Bank-aktie. Der findes ikke gratis penge, men prisen på aktuelt 100 med udsigt til en garanteret kapitaludvidelse på 115, ser i det mindste lav ud.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display