Må jeg spærre naboernes adgang til stranden?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har købt et sommerhus, hvor der i kanten af grunden er en sti, der benyttes som genvej af naboerne, når de skal ned til stranden. Stien er helt klart på min grund. Kan jeg spærre adgangen for naboerne? Der er ikke tinglyst nogen servitutter om stien, men den har været der i mindst fem år, siger sælgeren.
B.R., Hillerød

SVAR:
Problemet er tydeligvis et spørgsmål om hævd. Hvis du for nylig har købt sommerhuset og ikke vil respektere, at andre eventuelt har vundet hævd på at måtte færdes på stien, skal du anlægge sag ved domstolen - og det skal være inden for to år efter, du har købt sommerhuset. Ellers vil du skulle respektere hævden.

Det grundlæggende spørgsmål er imidlertid, om naboerne har vundet hævd til at færdes på stien. Det er ikke mit indtryk ud fra dit spørgsmål. For at vinde hævd på en færdselsret, skal man, uden dette er forsøgt hindret, have haft færdselsretten i 20 år, og er der blot er tale om en lerstampet sti, skal færdselsretten endda have eksisteret i alders tid. Det vil sige, at ingen skal kunne huske, at det har været anderledes.

Du skriver, at den har eksisteret i måske fem år, og hvis det er tilfældet, er der under ingen omstændigheder vundet hævd. I så fald kan du blot spærre stien af. Hvis du spærrer stien af, kan man også tænke sig, at der vil blive anlagt en sag mod dig, og i forbindelse med denne vil det skulle afgøres, om der er vundet hævd på at færdes hen over det pågældende areal - og for hvem denne hævd er vundet.

For det kan godt være, der er en hævdvunden ret, men den gælder jo ikke nødvendigvis for alle. Det gode råd må være, at du, såfremt du ikke ønsker trafik hen over stien, spærrer for mulig passage.

Hilsen Erik Berg (Advokat (H), Bobestyrer. Berg Advokater)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display