Lær at sidde på hænderne

At investere uden følelser er en svær egenskab og kræver et stort fokus. Følelser får os altid til at handle irrationelt og ændre i den fastlagte investeringsstrategi.

GENERELT

Forestil dig, at du i 2001 har købt en stor portion aktier i Novo Nordisk. Du er glad for dine aktier og for virksomheden, der er veldrevet, giver overskud og laver livsvigtig medicin. Du betragter din investering som langsigtet. En frisk forårsmorgen, den 10. april 2002, tikker der en børsmeddelelse fra Novo Nordisk ind:

“Salgsvæksten for første kvartal er lavere end forventet – nedjustering af forventningerne til væksten i indtjeningen for hele året”. Aktien falder prompte over 20 procent og fortsætter ned. Du mærker, hvordan følelserne river i dit indre. Ærgrelsen over det markante kursfald, skuffelsen over at Novo Nordisk ikke kan levere det, selskabet har lovet. Mest af alt har du lyst til at sælge, tage tabet, komme videre og finde en bedre aktie, men på den anden side var det jo en langsigtet investering. Hvad gør du?

Følg din strategi

Du slår op i dine investeringsnoter, hvad enten de er lagret i hukommelsen eller på papir, og du kigger på din overordnede og enkle investeringsstrategi: “Langsigtet køb og behold strategi.” Du sætter dig hårdt på hænderne og tænker situationen igennem, mens du søger mere information. Der er tale om et fald i væksten, der er ikke tale om tab af indtjening, skift i strategien, produktsvigt eller konkurrence fra revolutionerende opfindelser. Derfor holder du fast. Og det er klogt. Ikke bare fordi det jo i det nævnte tilfælde senere gik godt, men fordi de eneste grunde til at sælge er: penge til forbrug, rebalancering af risiko eller et fundamentalt skift i selskabets forretningsgrundlag.

Nøglen til succes

Det er min personlige erfaring som aktieinvestor gennem årtier, at de aktier, jeg har størst afkast på, er aktier jeg har beholdt i mange år og kun solgt ud af for ikke at være for tungt vægtet i en bestemt virksomhed/ branche. Men jeg har naturligvis begået fejl, og ja, jeg har solgt for tidligt og købt for sent. Jeg har fulgt mine følelser og trodset min strategi. Men nøglen til succes er, at aktieinvestering kun lykkes ved at lære af sin erfaring og huske at sidde på hænderne.

Som eksemplet med Novo Nordisk viser, kan et stort og ved varende fald på den lange bane være lige gyldigt.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display