Kviklån kan smadre din økonomi

Hold dig fra de aggressive lån, der løber over en måned til halvanden. De fører mange mennesker ud i uoverskuelig gæld

GENERELT

Et kviklån er et lille lån til forbrug, som kan tages på få minutter, uden at der skal stilles sikkerhed. Det kaldes også sms-lån, fordi man skaffer pengene med få tastetryk. Lånet er på op til 5.000 kroner og skal betales tilbage over en til halvanden måned. De samlede omkostninger er tårnhøje sammenlignet med bankers låneprodukter.

Kviklån markedsføres aggressivt, og for et utrænet øje kan tallene se overkommelige ud. Låner man 1.000 kroner i 30 dage, skal man eksempelvis betale 1.190 kroner tilbage. Får man ikke betalt, stiger gælden eksponentielt måned efter måned. Omkostninger til rykkere, inkasso og stævning eller fogedret kan komme oveni, og en karriere i registrene over dårlige betalere er grundlagt.

Charlotte Christensen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet med speciale i finansiering, siger:

"Hvis 100 mennesker tager kviklån, og de 30 er dårlige betalere, skal långiver hente tabet fra de 30 ind på de 70, der betaler, hvad de skal. Derfor ser vi de høje omkostninger på kviklån."

Årsrapporten fra Gældsrådgivningen hos Forbrugerrådet Tænk viser, hvor ødelæggende lånene er. Hver fjerde borger med gældsproblemer, der fik hjælp i 2014, angiver kviklån som den udløsende årsag.

Lotte tog et kviklån: »Jeg bebrejder mig selv hver dag«

Fortrydelsesret

Der er 14 dages fortrydelsesret på kviklån. Man skal meddele skriftligt til långiver, at man fortryder. Gæld og omkostninger skal betales tilbage inden for 30 dage, fra lånet blev optaget.

Find andre løsninger

Økonomiprofessoren har svært ved at forestille sig situationer, hvor kviklån kan forsvares.

"De har så langtrækkende konsekvenser for folks privatøkonomi. Det er ikke ualmindeligt, at man skal ud i at låne nye penge for at betale kviklånet tilbage."

Hendes kedelige råd er at undvære ting, som man ikke har råd til, eller spare op.

"Man skal skelne nøje mellem, hvornår en anskaffelse er strengt nødvendig, og hvornår den er noget andet. Hvis man har en iPhone 3 og bare gerne vil have en iPhone 6, så er det jo et luksusproblem. Hvis det er til luksus, så undvær for enhver pris at tage forbrugslån."

En studerende, der starter på et studium, skal have en computer, og en børnefamilie kan dårligt undvære en vaskemaskine. I de situationer kan det være nødvendigt at låne, og da bør man vælge banken eller et billigere lån hos forhandleren, siger Charlotte Christensen.

Når man sammenligner lån, er det ikke nok at se på renten, man skal altid se på ÅOP, årlige omkostninger i procent. I det tal er alle udgifter regnet med, og långiver har pligt til at oplyse ÅOP. I forhold til kviklån er det vigtigt at vide, at ÅOP-sammenligningen kun bliver retvisende, når lånene har samme kronestørrelse og samme løbetid.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display