Kommunalpolitikere: Ringere service i 2011

Den kommunale service bliver forringet næste år. Især børne-skoleområdet og ældreplejen rammes. Det mener seks ud af ti kommunalpolitikere.

GENERELT

Børnepasningen, skolegangen og ældreplejen bliver ringere til næste år.

Det forventer de kommunale politikere i en ny undersøgelse.

Undersøgelsen foretaget for LO af TNS Gallup viser, at seks ud af ti kommunalpolitikere mener, at serviceniveauet i kommunerne falder i 2011.

Samlet forventer politikerne i 68 ud af landets 98 kommuner et ringere serviceniveau.

Forventningen om serviceforringelser går på tværs af partiskel, og kun i hver 20. kommune forventer et flertal, at servicen samlet bliver lidt bedre til næste år, skriver Ugebrevet A4.

Den varslede nulvækst i kommunerne er årsagen til de forringelser, som størstedelen af danskerne kommer til at opleve.

Jens Blom-Hansen, professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, siger, at serviceforringelserne er udtryk for den historiske opbremsning i kommunernes økonomi, som er forhandlet på plads i budgetterne for 2011.

“I de seneste 15-20 år har vi haft stadig vækst i de kommunale udgifter, og samtidig har vi i de seneste år set en overskridelse af budgetterne, der også var udtryk for vækst. Nu kommer den store opbremsning, og det ved byrådsmedlemmerne, at borgerne kommer til at mærke,” siger Jens Blom-Hansen til Ugebrevet A4.

52 procent af de adspurgte politikere forudser, at det er børnene og de ældre, der kommer til at mærke serviceforringelserne hårdest. Det er typisk de områder, som kommunerne skærer i, fordi det er her man har de største udgifter og råderum til selv at prioritere ressourcerne, mener kommunalforskeren.

“Udgifter til socialhjælp, boligstøtte og andre overførselsudgifter er lovbundne og svære for kommunerne at spare på. Derfor er de i særlig høj grad nødt til at ty til serviceområderne, hvis de vil spare. Og det er på de tre store områder daginstitutioner, ældrepleje og folkeskolen, at pengene for alvor ruller i den kommunale verden. Hvis man skal spare som kommune, er det umuligt at komme uden om de tre kerneområder,” siger Jens Blom-Hansen til ugebrevet.

Indenrigsminister Bertel Haarder (V) mener, at opbremsningen er en nødvendighed. Kommunerne har overskredet budgetterne de sidste par år. Han erkender, at kommunalpolitikerne er ude i en svær manøvre.

“Jeg ved godt, at det er svært. Også fordi folk på mange måder bliver mere og mere forvænte og stiller højere og højere krav til det offentlige. Jeg tager slet ikke let på det her og ved også, at om få år begynder presset fra et stigende antal ældre for alvor at slå igennem,” siger han til ugebrevet.

Kolding Kommune er den eneste kommune, hvor et flertal af politikerne svarer, at servicen bliver bedre til næste år.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display