Kom godt i gang med din privatøkonomi

Seniorøkonom Mette Bjarnholt har lavet en guide til, hvordan du som ung kommer godt i gang med din "første" privatøkonomi.

GENERELT

Sommeren synger på sidste vers og mange unge, især dem som skal begynde at studere efter ferien, benytter tiden til at finde deres første bolig og flytte hjemmefra. Det at flytte hjemmefra er et stort skridt for såvel forældrene som børnene, der nu for alvor skal lære at stå på egne ben. De unge skal nu selv have ansvaret for husholdningen og her under økonomien. Flere undersøgelser har vist, at især det med økonomien er svært at forstå hos de unge, så vi har derfor lavet en lille guide til, hvordan man som ung kommer godt i gang med sin ”første” privatøkonomi.


Lav et budget
Udgangspunktet for enhver privatøkonomi er et budget, da det giver et hurtigt overblik over det økonomiske råderum.

Allerede inden man begynder at se som om efter sin første bolig, bør man lave et budget, der viser de indtægter man har fx SU og løn fra studiejob, og de udgifter man har fx mobilabonnement og buskort. Med et budget på plads får man overblik over hvor stort økonomisk råderum, der er, og man kan nemmere se, hvordan ændringer i indtægter og udgifter påvirker det beløb, man har til sig selv hver måned, udtaler cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund.


Vær realistisk!
Det er vigtigt at være realistisk omkring udgifter og indtægter, eller kan der hurtigt opstå ærgerlige situationer.

Med budgettet på plads, er det tid at se at fremad. Når man flytter hjemmefra, kommer der typisk en indkomststigning gennem højere SU, men der kommer typisk også en lang række nye udgifter som husleje, el, tv og ikke mindst mad. I den forbindelse er det vigtigt at være realistisk omkring forbruget, siger Ulrikke Ekelund. For selv om pasta med ketchup er ens livret, bliver de fleste trætte af det efter en måned eller to.


Pas på med for gode tilbud
Der er mange gode tilbud ud i forretningerne, men pas på med at blive fristet. Nogle tilbud er for gode til at være sande.

Når man etablerer sig, er der ofte mange ting, man står og mangler. Det er derfor tit nødvendigt med en stor indkøbstur, og her er det værd at have øjnene åbne. De fleste butikker tilbyder nemlig en eller anden form for finansiering, men der er meget stor forskel på omkostningerne ved at låne penge forretningerne imellem og i forhold til banken. Ved man, at man har brug for at låne penge til fx en ny computer til studiet eller en sofa, så snak med banken, om hvad de skal for at låne en pengene. Så har man noget at sammenligne med, når man står ude hos forretningen og får et lånetilbud i hånden, siger Ulrikke Ekelund. Har lånene samme løbetid og lånestørrelse, kan man benytte de Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP) til at finde det billigste lån. Alternativt kan man overveje at benytte bankens lån, hvis ikke prisen på lånet er væsentligt højere, og så forhandle prisen ned på den eller de varer, man ønsker. Forretningerne betaler nemlig typisk et gebyr for at tilbyde kunderne meget billig finansiering, og det gebyr kan man ofte få vekslet til en rabat, hvis ikke forretningen skal hjælpe med finansieringen, afslutter cheføkonomen.


Se din bank efter i sømmene
Som ung og på vej til at etablere sig, er man en attraktiv kunde for bankerne. Der er derfor flere muligheder for at få gode vilkår i banken.

Det er ikke kun forretningerne, som har mange tilbud til de unge, også i bankerne ser man et stort potentiale i unge kunder, som er ved at etablere sig. Mange banker har derfor en række gode tilbud rettet mod unge mennesker. Brug lidt tid på at undersøge markedet, og hvis den nuværende bank ikke har det bedste tilbud, så snak med banken om de evt. kan gøre det bedre eller tag budgettet under armen og aftal et møde med den konkurrerende bank, siger Ulrikke Ekelund.


Tjek dine forsikringsforhold
Det er vigtigt at undersøge sine forsikringsforhold. Sker der en skade, kan det få meget store økonomiske konsekvenser.

I forbindelse med at man flytter hjemmefra, bør man også undersøge sine Typisk vil man være dækket af sine forældres forsikring indtil det fyldte 21. år, men forsikringsforhold, siger cheføkonomen. Derefter bør man som minimum have en indboforsikring og en ulykkesforsikring. Har man ingen forsikring, og forsager man en skade enten på andre eller sig selv, kan det få store økonomiske konsekvenser, afslutter Ulrikke Ekelund.


Overvej pension... selv små penge kan vokse sig store
Der er længe til, men alligevel er pension en overvejelse værd. Selv små penge kan vokse sig store over 40 år.

Endelig bør du skænke pension en tanke. For selv om man står og lige er ved at flytte hjemmefra, og der er meget lang tid til pensionering, er det faktisk vigtig at overveje, om ikke der kan blive blot et lille beløb hver måned til pensionen. Sætter man fx 100 kr. på sin pension i sin studietid, og hæver man dem igen som 67-årig, vil de med et gennemsnitsafkast efter inflation på 2,5 pct. være blevet til ca. 18.000 kr. målt i nutidskroner, udtaler cheføkonom Ulrikke Ekelund.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display