Kinesere amok i møntveksling

Ny trend for kommunistkapitalisterne: Støvsug dansk skrot for gamle femkroner og andet ral.

GENERELT

25 millioner kroner. Så mange penge har Nationalbanken måttet punge ud med de sidste fire år til møntsamlere fra udlandet.

Møntsamlerne her er bare ikke klassiske samlere, men derimod skrotgrossister, der køber tonsvis af gammelt jern. For så at støvsuge jernet for mønter. Det skriver Ekstra Bladet.

“Det har taget fart siden 2006, og vi er uforstående over for de store mængder mønter, der kommer til ombytning. Mønterne er typisk meget beskadigede, og de bærer i mange tilfælde præg af at have været udsat for kemisk rensning, men test har ikke kunnet dokumentere, at de skulle være falske,” siger Karsten Biltoft, administrationsleder i Nationalbanken, til avisen.

Det er lidt af et mysterium, hvordan kineserne formår at støvsuge store skrotbjerge for fladmaste, skævvredne gamle danske énkroner. Men ikke desto mindre gør de ikke noget ulovligt, så længe mønterne blot er ægte.

Kineserne har ellers været under mistanke for møntsvindel, men det er ikke lykkedes den danske statsadvokat at bevise nogen form for ulovligheder.

“Vi kunne ikke tilbagevise den forklaring, vi fik fra dem, der ejede pengene. Så sagen blev henlagt,” fortæller Per Fiig fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet.

Han havde fået en henvendelse fra Nationalbanken, der var blevet godt og grundigt trætte af møntkarrusellen.

Én gang måtte Nationalbanken punge ud med 3,3 millioner kroner i nye penge til en kineser, der afleverede et tilsvarende beløb bestående af mønter i en sørgelig forfatning.

Andre lande i Europa oplever også at blive oversvømmet af en syndflod af egne mønter fra Kina. Og nu har en teori manifesteret sig: Lønnen i Kina er så elendig, at det faktisk kan betale sig for skrothandlere derovre at købe brugt jern. For så at ansætte kinesere til manuelt at gå bunkerne igennem efter glemte udenlandske mønter.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display