Karriereguide for dumme svin

Nogle kolleger har en særlig evne til altid at høste æren for alt. Hør eksperternes opskrift på, hvordan de smarte - og til tider skruppelløse - snor sig til succes.

GENERELT

1. De kender deres organisation
De drevne typer med rundsave på albuerne har altid styr på, hvilken adfærd der belønnes i en organisation, og det navigerer de hele tiden målrettet efter, så de kan stille sig selv i så fordel-agtigt et lys som muligt. »De ved, hvad der kræves for at gøre karriere, og hvad der udløser lønforhøjelse. For eksempel ved at tage udgangspunkt i medarbejdervurderinger eller nøje undersøge, hvad der udløser bonus – og selv-følgelig have øjne og ører med sig,« forklarer Janne Skakon, der er erhvervspsykolog og assisterende professor på Københavns Universitet. Overordnet sørger de for at placere sig i organisa-tioner, der belønner deres personlighed.»Hvis du for eksempel har et stærkt konkurrence-gen, er det en god idé at agere efter det og finde en organisation, hvor du kan passe ind. Måske opsøgende salg – eller for at sætte det på spidsen – i sportens verden, hvor der altid vil være et vindende og ettabende hold. Omvendt er det nok en dårlig idé at arbejde i plejesektoren eller med pædagogisk arbejde, hvor der typisk er fokus på samarbejde,« siger Thomas Phillipsen, der er selvstændig erhvervspsykolog.

Er du ikke et dumt svin?
Så kan du alligevel have glæde af at kende den organisation, du arbejder i. »Mange steder er det mere subtilt, hvad der reelt belønnes på arbejdspladsen, og det kan være svært at agere i. Men hvis du kender organisationens værdier og de mål, der styres efter, kan du bedre finde ud af, om den måde, du er på, vil blive værdsat og belønnet,« siger Janne Skakon ...
 
Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display