Julesneen kan koste dyrt

En hvid jul er normalt prikken over i'et for den store julehygge, men det kan blive både dyrt og besværligt, hvis du ikke får ryddet fortovet og indkørslen, når julesneen daler. Der skal være ryddet klokken 7, ellers kan det koste en bøde, ligesom der kan blive tale om erstatningsansvar, hvis uheldet er ude.

GENERELT


Familien Danmarks opmærksomhed er primært rettet mod sandsynligheden for en hvid jul, men der er en bagside til den hyggelige julesne:

Villaejerne kan f.eks. ikke både nyde sneen og en eventuel lang, arbejdsfri morgen.

Allerede kl. 7 skal sneskovlene have været i aktion, så fortovet og indkørslen er ryddet, og en matrikels fortov skal være ryddet frem til klokken 22 – alle hverdage.

Sne skal ryddes efter snefald

Forskellige forhold kan dog ændre denne tidsramme, og lovens bogstav er, at “sne skal ryddes snarest muligt efter snefald.”

Man er dog lovligt undskyld, hvis det stadig sner, når man kører af sted på arbejde. Det er altså ikke nødvendigt at køre hjem midt på dagen for at holde rydningsarbejdet ved lige.

Søndag ses der også lidt i nåde med villaejerne mv., idet sneen her først skal være væk kl. 8.

Der er i øvrigt pligt til at rydde sne, også selv om man er rejst til udlandet, mens sneen daler i Danmark.

Signal til indbrudstyve

Hvis naboen skulle have overset dette faktum, bør man, i følge chefkonsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen, gøre ham/hende den tjeneste at rydde fortovet på forventet efterbevilling.

Et snefyldt fortov er nemlig generelt et klart signal til indbrudstyve, ligesom forbipasserende risikerer at falde og komme til skade.

Og gør de det, kan de kræve erstatning fra grundejeren.

Det er i øvrigt ikke kun snerydning, loven påbyder: Der skal i det hele taget “træffes foranstaltninger mod glat føre” – f.eks. ved at strø grus eller lignende.

Bøde og erstatningsansvar

Hvis du ikke får orden på dit snefyldte fortov, risikerer du at få en bøde.

Kommunikationschef Carsten Andersen, Midt- og Vestsjællands politi, anslår bødestørrelsen til at ligge på mellem 500 og 1.000 kroner.

Et eventuelt erstatningskrav fra en tilskadekommen kan dog være mange tusinde kroner højere.

Og i følge Forsikringsoplysningen bør grundejeren eller en offentlig myndighed med en ansvarsforsikring anmelde ethvert erstatningskrav til deres forsikringsselskab og herefter lade selskabet afgøre, om der efter gældende retspraksis også er et erstatningsansvar for den pågældende skade.

Er der det, bliver erstatningen betalt, når skadelidte har dokumenteret sit krav jvf. Lov om erstatningsansvar.

I modsat fald vil selskabet afvise kravet og sædvanligvis også begrunde, hvorfor der ikke foreligger et erstatningsansvar.

Er man så uheldig at komme til skade på et glat fortov, er det i øvrigt ikke nok at påstå, at faldet skyldes mangelfuld glatførebekæmpelse. Det er nødvendigt at kunne bevise sin påstand – f.eks. med vidner.

Se også:
Snerydning – hvad siger loven

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display