Islændingene skal stemme igen om milliardgæld

De islandske borgere skal endnu en gang til stemmeurnerne for at afgøre, om de vil betale en omfattende udlandsgæld tilbage.

GENERELT

Islands præsident, Olafur Grimsson, vil ganske usædvanligt udskrive folkeafstemning om en gældsaftale, som allerede er blevet godkendt af det islandske Altinget.

Det drejer sig om den såkaldte Icesave-aftale, der skal sikre, at Island tilbagetaler op mod 5 millioner dollar (omkring 27 millioner kroner) til Storbritannien og Holland.

Gælden til landene opstod, da den islandske internetbank Icesave krakkede i 2008, og Storbritannien og Holland dækkede deres indbyggeres økonomiske tab.

Sidste år stemte islændingene nej ved den første folkeafstemning om en afvikling af Icesave-gælden. Men i sidste uge gjorde et flertal i Altinget det klart, at dette kapitel af den finansielle krise skal overstås.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters mener Præsident Grimsson imidlertid, at det er afgørende, at folket udøver direkte indflydelse på Icesave-sagen.

Den islandske premierminister, Johanna Sigurdardottir, har udtrykt, at hun gerne vil have afsluttet sagen hurtigst muligt.

Hvis Islands borgere stemmer nej til den nuværende aftale, finder hun det usandsynligt, at Storbritannien og Holland vil genforhandle.

I så fald er det anden gang, at aftalen bliver revurderet.

Kilde: Reuters

Cxense Display