Hvad er Indeksfonde?

Det er ikke muligt på lang sigt at opnå et højere afkast end markedet. Sådan lyder filosofien bag indeksfonde - investeringsforeninger, der investerer i bestemte aktieindeks.

GENERELT

Filosofien har bund i en mængde undersøgelser, der har vist, at det er meget svært konstant at ramme de rigtige aktier, så du opnår et afkast, der er højere end det samlede markeds gennemsnitlige afkast. Derfor kan det bedre betale sig at købe samtlige aktier på markedet og opnå markedets afkast.

Det er dog noget af en opgave – og økonomisk vanskeligt – at købe samtlige aktier på markedet – ikke mindst, fordi du skal sørge for at købe aktierne i de mængder, der svarer til selskabernes vægt på børsen. Du skal altså sætte næsten en fjerdedel af din investering i A.P. Møller-Mærsk, hvis du vil købe samtlige danske aktier, fordi værdien af A.P. Møller-Mærsk-aktierne udgør en fjerdedel af Københavns Fondsbørs’ samlede værdi. Oven i det skal du løbende tilpasse din beholdning af aktier, så den hele tiden er et nøjagtigt spejlbillede af markedet. Det er reelt set en umulig opgave, men der findes heldigvis genveje.

Èn mulighed er at investere i et indeks. Du kan eksempelvis købe samtlige 20 aktier i OMXC20-indekset, hvilket er mere overskueligt end at investere i samtlige 200 aktier på Københavns Fondsbørs. Dog vil selv investeringen i OMXC20 kræve rigtig mange penge.

En anden – og mere forsvarlig – genvej er at investere via en investeringsforening, der har den fornødne økonomiske formåen til at investere i samtlige aktier i et indeks. Det kan du gøre via investeringsforeningen Sparindex, der alene tilbyder indeksfonde, eller via en anden investeringsforening, der har indeksfonde i sit sortiment. Du kan investere i danske indeks, men har også mulighed for at investere i udenlandske indeks som de nordamerikanske, britiske, europæiske eller japanske.

Aktiemarkedet har historisk set givet et højt afkast på lang sigt, og derfor egner investering i indeksfonde sig udmærket til langsigtede investeringer – eksempelvis, hvis du sparer op til din pension.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display