Impulsindkøb dræner tegnedrengen

Se, hvilke impulskøb du og andre giver mest efter for i løbet af ugens syv dage.

GENERELT

Hvis du er en af de danskere, der er glad for at svinge dankortet eller rømme pungen for småmønter, når du er på farten, så pas på med at læse videre. En undersøgelse fra Nordea afslører, hvor stort et indhug impulskøb gør i vores samlede årlige forbrug. Afhængig af dine luksusvaner kan der vente dig en hård sandhed.
Lad os starte med en kop kaffe. 33% af danskerne bruger gennemsnitligt 35 kr om ugen på kaffe fra caféer, tankstationer og andre kaffe-oaser. Det giver et årligt forbrug på 1.820 kr. Næsten dobbelt så mange danskere bukker ugentligt under for deres sukkerabstinenser. 64% af befolkningen impulskøber slik og snacks for 30 kr om ugen, hvilket løber op i 1.560 kr om året.

Livsnødvendig luksus
Vi har et væld af luksusvaner, der i løbet af et år koster os mange penge, uden vi egentlig lægger mærke til det. Men små impulskøb hist og her kan blive til mange tusinde om året - så der er mange penge at spare, hvis vi skærer ned på vores luksusforbrug. Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea, forklarer, at danskerne generelt er dårlige til at skelne mellem behov og forkælelse.
”Problemet er, at vi slet ikke oplever det som luksus, vi opfatter det som nødvendigheder. Men det er luksus. Din velfærd står ikke på spil, og dine grundlæggende behov er dækket, så der er altså tale om luksus, uanset om vi indrømmer det over for os selv eller ej,” siger Ann Lehmann Erichsen.
Det, der starter som luksus, bliver hurtigt en indgroet vane, som vi knapt registrerer, at vi bruger penge på. Barresso-kaffen er pludselig blevet en berretiget del af hverdagen ligesom cigaretterne eller fyraftensøllen. 18% af danskerne bruger gennemsnitligt 9.256 kr om året på tobaksvarer, mens vin og øl indtaget på barer og caféer beløber sig til 3.224 kr årligt for 36% af danskernes vedkommende.

Impulsen falder med alderen
Undersøgelsen fra Nordea viser også, at trangen til selvforkælelse falder med alderen. En forklaring er, at jo ældre du bliver, jo mere forbrugsmættet er du også. Mange har måske allerede købt de forbrugsgoder, de har gået og drømt om, og trangen til at forkæle sig selv er efterhånden blevet stillet.
Omvendt er yngre generationer vokset op i et overflodssamfund, hvor de har haft flere penge til rådighed, end deres forældre og bedsteforældre havde, da de voksede op. Især unge i de større byer har et overforbrug af luksus, hvilket blandt andet hænger sammen med det enorme og varierede udbud af fristelser, der ligger på hvert gadehjørne.
Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsens bedste råd er, at gå alle sine luksusvaner igennem og gøre op med sig selv, hvilke der kan undværes. For hvis vi ikke engang opfatter vores vaner som luksus, glemmer vi også at sætte ordentligt pris det.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display