I mål efter 10 års knoklearbejde

Hitachi-direktør Merete Søby kommenterer sit karriereforløb fra elev til topchef.

GENERELT


Hun knoklede løs, fra hun var 19 til hun var 29. Fra morgen til aften syv dage om ugen, og der var ikke plads til kærester. Man kommer ikke sovende til et direktørjob, forklarer hun. Nu er hun 37 år, topchef i Hitachi og har tre børn under fire år. Selv siger hun, at sliddet førte hende til tops, mens børnene giver balance i livet. I hjemmet hjælper en au pair-pige med det praktiske, så hun har tid til de små efter arbejde. Når de sover, arbejder hun videre, men i weekenderne holder hun fri med familien.


1994-1996 Lærte at knokle
Elev i A.P. Møller-Mærsk

“Jeg var 19 år, lige færdig med HH i Herning og ville tage et friår i Frankrig. Men så så jeg en annonce fra A.P. Møller, der søgte elever til toårige elevpladser med et års udstationering. Den elevplads blev grundstenen i min karriere. Det var enormt lærerigt, men hårdt. Der var kæft, trit og retning, og jeg længtes hjem.”

1996-1999 Chefen så talentet
Marketing assistent, A.P. Møller-Mærsk

“Mine chefer i A.P. Møller var gode til at se, hvad jeg kunne. Selv foretrak jeg jura og økonomi, der kan sættes to streger under, men cheferne så, at jeg var god til det kommercielle, til handel og salg. Allerede i elevtiden fik jeg et barselsvikariat i salg- og marketingafdelingen, og senere var jeg med til opbygge nye ruter for Mærsk Air. Jeg var 100 procent ambitiøs. Rejste ud til destinationerne søndag morgen, opbyggede kontakter hele ugen og rejste hjem igen lørdag aften. Desuden læste jeg HD.”
I dag kan jeg se, at jeg nok skulle have givet mig selv mere tid inden en chefpost.
1999-2002 Nye værdier – ny branche
Trainee og sælger, Compaq/HP Denmark

“Compaq søgte unge med kommerciel erfaring, men forlangte ikke brancheerfaring. Det gik op for mig, at det var den mulighed, jeg havde ventet på. Jeg trængte til at skifte branche, for det havde haft sine omkostninger at arbejde så meget. Jeg var ikke rigtig glad. Jeg vidste intet andet om it, end at det var en branche med mange muligheder. Så jeg begyndte forfra som trainee i fire måneder.”

2002-2004 Sværeste periode
Salgschef, Compaq/HP Denmark

“Jeg blev udnævnt til salgschef i min afdeling. Det var min karrieres sværeste periode. Jeg var ung og usikker og blev kaldt ‘lærlingen’. Jeg arbejdede hårdt på at få folks tillid, følte mig som Palle alene i verden og tænkte meget på, om jeg overhovedet skulle være chef. I dag kan jeg se, at jeg nok skulle have givet mig selv mere tid inden en chefpost.”

2004-2008 Fandt ro og styrke
Salgsdirektør og siden nordisk marketingdirektør, Fujitsu Siemens Computers

“Da jeg fik tilbudt jobbet i Fujitsu, var jeg ved at finde mine ben som leder. I Fujitsu fandt jeg ud af, at jeg gik for meget i detaljer som chef, men jeg fandt også ud af, at medarbejderne ikke følte sig overvåget af mig, fordi jeg har det menneskelige aspekt med. Medarbejderne stolede på mig. Det er min styrke som leder. En rigtig lederuddannelse fik jeg ikke, men jeg tog mange kurser og opdagede også, at der er masser af autodidakte ledere. Jeg var meget tilfreds med at få større ansvar i Fujitsu. Det kørte rigtig godt – og så blev jeg gravid.

2008- Stortrives i toppen
Administrerende direktør, Hitachi Data Systems, Denmark.

“Lige inden jeg fødte tvillinger, tilbød Hitachi mig jobbet som adm. direktør. Så efter otte måneders barsel begyndte jeg i Hitachi. Jeg stortrives her og har nået mit mål – i hvert fald for en periode.”
[emediate]

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display