Hvordan undgår vi gaveafgift?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg vil gerne låne min søster 250.000 kroner, som hun skal bruge til at afdrage på et dyrt lån. Pengene har jeg stående på en konto, hvor jeg får 1 procent i rente. Jeg tænker ikke, at min søster skal betale mig rente for lånet, og hun kan afdrage, når det passer hende. Hvordan kan jeg låne hende pengene på en måde, hvor hun ikke risikerer at skulle betale gaveafgift? W.F., Kolding

SVAR:
Hvis du låner din søster 250.000 kroner, og hun skal afdrage dette lån, og I opretter en selv nok så beskeden skriftlig låneaftale herom, som begge underskriver, er der helt utvivlsomt ikke tale om en situation, hvor nogen offentlig myndighed vil kunne sige, at der er ydet en gave på lånet eller dettes restgæld. Det, der højst kan komme på tale, er, om du yder en gave i form af ingen rente eller en for lav rente.Det er i sig selv tvivlsomt, om det overhovedet vil komme for myndighedernes ører, men denne problematik kan undgås ved, at du reelt aftaler med din søster, at lånet er et anfordringslån på samme måde som din købmandsregning, der i princippet er forfalden straks, og som jo heller ikke er aftalt forrentet.

Hvis I derfor skriver, at lånet kan opsiges med otte dages varsel af begge parter til hel eller delvis indfrielse, så er der tale om et såkaldt anfordringslån, og et sådant kan ikke kræves forrentet, da pengene i princippet straks kan kræves betalt. Der skal dog være en realitet i det, man aftaler. Forholdet mellem dig og din søster er desværre slet ikke reguleret af gaveafgiftsreglerne, efter hvilke man må give et lån på 58.700 kroner til bestemte slægtninge afgiftsfrit hvert år. Forholdet mellem søskende antages at være uden for gavemiljø, og en gave til din søster vil derfor være intet mindre end et indkomstskattemæssigt problem, og dermed er der for det første ikke tale om afgiftsfrihed af et minimumsbeløb og 15 procent afgift af resten, men tale om at beløbet, såfremt det blev givet som gave, vil blive belagt med den indkomstskat, hun nu måtte skulle betale.

Hilsen Erik Berg (Advokat (H), Bobestyrer. Berg Advokater)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display