Hvordan rammer min kones kaution os?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Min kone er kautionist i et firma.

  • Hvis det firma, som min kone har kautioneret for, går konkurs, hvordan er vi så stillet?
  • Hvis jeg skulle dø, og min kone fortsat er kautionist, hvordan ville min kone så være stillet, hvis det firma, hun har kautioneret for, går konkurs?

K.H.P., Vejle

SVAR:
Ægtefæller hæfter som hovedregel IKKE for hinandens gæld. Ægtefæller hæfter dog for hinandens gæld, hvis de skylder i fællesskab eller har kautioneret. Derudover gælder der en undtagelse ved skat.

En aktualiseret kautionsforpligtelse vil kunne søges inddrevet hos kautionisten, din hustru. Hun hæfter med alt, hvad hun ejer og har, og det kan være alvorligt nok, for eksempel halvt hus, halv bil og så videre, og det kan medføre, at I bliver nødt til at sælge helt eller delvist for at få betalt værdierne.

Ejer din hustru ikke huset og lignende, vil en retsforfølgning af hende ikke influere direkte på dig. Derfor er det for mange en overvejelse værd at lade den mindst risikobehæftede ægtefælle eje familiens friværdier, i det omfang det er muligt.

Overdragelse af gaver mellem ægtefæller under ægteskabet kræver ægtepagt for at være sikret mod kreditorer, men det behøver absolut ikke at være særejeægtepagter, blot almindelige gaveægtepagter, fra fælleseje til fælleseje.

Hvis du er død, og din hustru sidder i uskiftet bo, og kautionsforpligtelsen bliver aktuel, vil kreditorerne kunne søge sig fyldestgjort i hele det uskiftede bo. Derfor bør I overveje den samlede risiko, helbred, virksomhedens drift og kautionsforpligtelsens størrelse og drøfte med jeres advokat, om der skal være formuefællesskab eller særeje, måske endda kombineret med et arveafkald, så din kone ikke arver efter dig, og kreditorerne dermed ikke opnår nogen dækningsgrad fra din formue.

Hilsen Erik Berg (Advokat (H), Bobestyrer. Berg Advokater)

Stil selv spørgsmål om Jura til Erik Berg fra Berg Advokater her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display