Hvordan deler vi sommerhuset uden konflikter?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Vi er to vennepar fra hovedstaden, der for tiden overvejer at købe et sommerhus ved Vesterhavet i fællesskab. På den måde kan vi holde omkostningerne nede, men samtidig have en oplevelse af, at det er vores eget - i modsætning til ved leje af sommerhus. Vi vil lave en skriftlig kontrakt, der regulerer vilkårene for, hvordan vi deler sommerhuset. Hvilke forhold vil I anbefale os at tage højde for i sådan en kontrakt? G.M., København Ø

SVAR:
En god beskyttelse mod konflikter er at få lavet skriftlige aftaler på forhånd, en såkaldt samejeaftale. Tænk på fødsel, liv og død i fællesejet - opstart, drift og ophør - og tag blandt andet højde for følgende:

  • Hvem køber huset, hvor meget skal hver part betale og hvornår? Lav et budget, og få oprettet en konto, hvor ydelser løbende indbetales.
  • Find ud af, hvordan I fordeler anvendelsen af huset, og aftal, om det skal eller må udlejes og af hvem til hvilke priser.
  • Aftal, om der skal være enighed om drift, vedligeholdelse og forbedringer. Sørg for at få aftalt procedure for beslutninger - hvad kan man lave uden at spørge andre?
  • Aftal, hvad der skal ske, når en af parterne ikke vil være med i samejet mere. Hvilke varsler skal der opsiges med, hvorledes foregår værdiansættelsen? Hvem har retten til sommerhuset, og hvem skal forlade det? Foregår det ved lodtrækning eller eksempelvis ved auktion? Og hvad nu hvis der er misligholdelse - altså hvis en af parterne ikke betaler rettidigt?

Hilsen Erik Berg (Advokat (H), Bobestyrer. Berg Advokater)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display