Hvor stor økonomisk buffer skal jeg have?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg arbejder som rådgiver i byggesektoren, som desværre har været ret hårdt ramt af finanskrise og lavkonjunktur. Jeg betaler til a-kasse, men det dækker kun den nederste tredjedel af min løn. Derudover har jeg en kontant økonomisk buffer på 100.000 kroner at trække på i tilfælde af arbejdsløshed. Men er det tilstrækkeligt? Er der nogle tommelfingerregler for, hvor stor økonomisk buffer man skal have i privatøkonomien, hvis man vil udvise sund fornuft? Hører meget gerne jeres anbefaling. S.N., Aalborg

SVAR:
Det er rigtigt at indregne risikoen for at blive arbejdsløs i din økonomi. Det er også rigtigt at sikre en buffer/reserve. Hvor stor, den skal være, afhænger af dit minimumsforbrug. Du skal derfor gå din økonomi igennem, så du kan se, hvad der sker, hvis du måtte blive arbejdsløs i eksempelvis 1 år eller mere (fastsæt den periode, der gør dig tryg at regne på).

Hvis dette betyder at du skal tage mere end 100.000 kroner ud af økonomien, så skal du opbygge mere reserve allerede nu, eventuelt ved at sætte forbruget ned. En tommelfingerregel kan du ikke bruge til noget i din situation. Der er du nødt til at være lidt mere præcis.Ellers får du ikke fjernet din utryghed.

Jeg hjælper jævnligt virksomheder med rådgivning af deres medarbejdere i forbindelse med afskedigelser, og derfra ved jeg, at man som oftest er mere utryg (og uvidende) end nødvendigt, men derfor er det alligevel en god idé at stille de spørgsmål, du stiller dig selv.

Hilsen Kim Valentin (Cand.Polit., Finanshuset i Fredensborg A/S)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display