Hvilken investering skal jeg vælge?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:

Jeg runder snart 60 år og overvejer at omlægge mine investeringer på pensionen. I dag står en stor del af pensionsbeløbet på godt 3 millioner kroner i aktier. Hvad er jeres anbefaling? L.P. Herlev

SVAR:

Ved en pensionsordning baseret på markedsrente er det vigtigt løbende at justere forholdet mellem det stabile element som obligationer og det mere ustabile element som aktier.
 Få først fastlagt tidshorisonten for, hvornår dine pensioner skal begynde udbetaling. Her skal du have udarbejdet en pensionsplan, der udover pensionerne også indeholder øvrige indtægtskilder som efterløn, ATP, folkepension, frie midler og friværdi i ejendom.
 Når pensionsplanen og tidshorisonten er fastlagt, skal du forholde dig til din risikovillighed - altså din indstilling til at en aktie investering kan give store udsving i de fremtidige pensionsudbetalinger.
 Endelig skal du forholde dig til den økonomiske betydning af pensionsudbetalingerne. Er pensionsudbetalingerne en stor del af jeres pensionsindkomst, taler det for en lav aktieandel. Som du kan forstå at mit svar, er der ingen generel facitliste. Men det beskrevne analyseforløb bør altid være en del af investeringsvalget.

Hilsen Per Strøm (Pensionschef i Handelsbanken og ekstern underviser i pension)

Stil selv spørgsmål om pension til Per Strøm her

Læs mere om investeringsplaner her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display