Hvilke karaktertræk har en topleder - og kan de tillæres?

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Hvilke karaktertræk og adfærdstræk går typisk igen hos mange af de folk, der når til tops og får direktørposter, og kan de tillæres, eller er de medfødte? S.H., Brabrand

SVAR:
Der er lavet mange studier af netop dette, men der er efter min mening nogle centrale ting, der går igen i dem alle:

En dygtig topleder må først og fremmest være dygtig til at sætte mål og retning i en grad, så alle i virksomheden har lyst til at følge vedkommende. Det kræver, at personen er velbegavet og analytisk, altså at personen kan overskue det komplekse og gøre det let forståeligt, struktureret og overskueligt.

Men man skal også være god til at kommunikere, for hvad nytter det ellers, at man har det store overblik og har lagt en velgennemtænkt plan, hvis man ikke er i stand til at kommunikere den til sine medarbejdere og andre stakeholdere?

Endeligt skal man også have en stor arbejdsmæssig kapacitet. Der er ingen topchefer, der er kommet sovende til posten. De arbejder alle uden undtagelse væsentligt mere end gennemsnittet og har ifølge nogle undersøgelser også et lavere søvnbehov end gennemsnittet.

Der er givetvis mange andre ting, man også bør være god til for at klare rollen som topchef. Det interessante er dog den anden del af dit spørgsmål, nemlig om det er medfødt, eller om det er tillært. Den gode begavelse er en grundlæggende faktor, som vi jo ikke selv har indflydelse på, og som anvendes til at opnå en viden om et eller flere emner igennem uddannelse og erfaringer. Den faglige viden er således tillært.

Den store forskel ligger efter min mening i personligheden, og den kan ikke tillæres. Man kan lære sig selv en bestemt adfærd, som fungerer godt i lederrollen, men man kan grundlæggende ikke lave om på sin personlighed. De mennesker der bliver topchefer og har succes i rollen, er efter min mening dem, der har en personlighed, der gør det naturligt for dem at indtage rollen som den målsættende, kommunikerende og besluttende leder i kombination med en god begavelse og en stor arbejdsmæssig kapacitet.

Hilsen Christian Steen Larsen (Managing partner i Executive Search-selskabet BackerSkeie)

 

Stil selv spørgsmål om karriere til Christian Steen Larsen fra BackerSkeie her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display