Hvad sker der med pensionerne, hvis jeg dør?

Ugens spørgsmål til Penge & Privatøkonomis eksperter.

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har både en ratepension og en kapitalpension, men hvad sker der med pengene, hvis jeg dør før udbetalingstidspunktet? Jeg er gift, og min kone og jeg har et barn sammen. L.C., Humlebæk

SVAR:
Udbetalingen vil ske til den eller de begunstigede, som er anført i pensionsaftalerne. Pensionsordninger vil oftest være oprettet med begunstigelse til nærmeste pårørende, med mindre du har givet udtryk for andet. Ved nærmeste pårørende sker udbetalinger til personer i følgende rækkefølge:

  • Din ægtefælle/registreret partner
  • Din samlever
  • Dine børn, børnebørn og så videre
  • Dine arvinger efter testamente
  • Dine arvinger efter arveloven

For at din samlever får udbetalt pengene, skal du have boet sammen med din samlever i et ægteskabslignende forhold i mindst to år forud for dødsfaldet, eller I skal have, have haft eller vente barn sammen. Nu er du jo gift, så her vil udbetalingen fra pensionsordningerne ske til din kone. Men andre læsere skal være opmærksomme på, at for pensioner oprettet før 1. januar 2008 vil samlever typisk ikke blive omfattet af nærmeste pårørende. Her skal man altså selv sørge for at begunstige sin samlever i pensionsordningen, hvis man ønsker dette.

Hilsen Per Strøm (Pensionschef i Handelsbanken og ekstern underviser i pension)

Stil selv spørgsmål om pension til Per Strøm her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display