Hvad gør vi med opsparingen på 400.000 kr.

GENERELT

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Vi er begge omkring 40 år og har 2 små børn. Vi har omkring 400.000 kroner stående på vores bankkonto, som er sparet op i løbet af de seneste 3 år - opsparingen vil nok fortsætte på samme måde med cirka 100.000 kroner om året.

Vi har kun ét lån - et F3 realkreditlån, hvor afdragene er ret høje, så løbetiden er relativ kort. Vi har en friværdi på cirka 1,5 million kroner og en restgæld på omkring 1,8 million kroner. Vi har begge nogle ok pensionsopsparinger.

Hvad gør vi bedst med vores frie midler? Det giver jo ikke ret meget mening bare at have dem stående på en bankkonto, da de jo i teorien næsten giver negativt afkast.

Det er ikke penge, der er øremærket til noget specielt - men det er selvfølgelig rart at have en buffer. Det er jo selvfølgelig penge, som man helst ikke vil miste, så vi mener, at vores risikoprofil må være medium. Som vi ser det, er der vel fire muligheder, hvis vi vil have lidt mere ud af størstedelen - måske gøre noget med 350.000 kroner og beholde 50.000 kroner som kontant buffer:

1. Sætte beløbet på en højrentekonto
2. Selv investere i aktier (vi er dog ikke typerne, der har overskud tilat handle meget selv)
3. Bruge en investeringsforening (det vil banken jo gerne have)
4. Afdrage ekstraordinært på realkreditlånet

Hvad er efter jeres mening vores bedste valg? M.O., Hørning

SVAR:
Når I ikke ønsker at påtage jer så megen risiko, vil det være mest nærliggende at indskyde beløbet på en højrentekonto til 2,25-2,50 procent i årlig rente. Da F3-lånet koster cirka 1,6 procent i rente, ligger der en rentegevinst på op imod en procent årligt i forhold til blot at afdrage ekstraordinært på lånet.

Hvis I har en tidshorisont på 8-10 år, kan I overveje aktier købt gennem en investeringsforening. Et godt bud er en forening med lave omkostninger som Sparinvest Index Globale Aktier Min. Risiko. Afdelingen følger den generelle udvikling på aktiemarkedet. Ønsker I muligheden for afkast større end markedet, er BankInvest Globalt Forbrug en mulighed. Afdelingen har fokus på kursstabile aktier, hvilket sikrer jer en lavere risiko end på markedet i almindelighed.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

Stil selv spørgsmål om aktier og investering til Jørgen Rasmussen her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display