Hvad er en portefølje?

En portefølje består af den beholdning af værdipapirer, som du har investeret i. Sammensætningen af din portefølje er afgørende for både dine afkastmuligheder og for dine risici.

GENERELT

Porteføljen er din beholdning af aktier. Du har måske med tiden købt aktier i A.P. Møller-Mærsk, TDC, Danske Bank, Genmab og Vestas – for at nævne nogle af de mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs – og de fem aktier udgør så din portefølje.

De fleste investorer foretrækker en sammensætning af porteføljen, der begrænser risikoen for store tab på din samlede beholdning af aktier. Derfor er det vigtigt, at du har aktier i selskaber fra forskellige brancher – og eventuelt forskellige lande.

De enkelte brancher og lande reagerer ofte forskelligt på den økonomiske udvikling, og derfor betyder en spredning af risikoen, at du ikke risikerer et stort fald over hele linjen.

Dyrker du en aktiv strategi og ønsker at tage større risici med tilsvarende mulighed for større gevinster, kan du overvægte eller undervægte enkelte aktier eller brancher i din portefølje. Måske tror du på et godt år for biotek-industrien og placerer derfor en større del af porteføljen i biotek-aktier.

Vurderer du, at den økonomiske aktivitet i samfundet er på vej ned, vil du se i fordel i at overvægte konjunkturuafhængige aktier inden for medicin og fødevarer, mens du vil undervægte industri- og transportaktier.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display